İklim değişikliği kuşların küçülmesine yol açıyor

ABD'de 50'den fazla kuş türü üzerinde 40 yıl boyunca yapılan bir bilimsel araştırma, iklim değişikliği nedeniyle bu türlerin boyutlarının küçüldüğünü ortaya koydu

Kuşların boyutlarını 40 yıl boyunca Chicago'daki Field Museum'da ornitolog olarak görev yapan Dave Willard ölçtü (Reuters)

 

Bilim insanları yaklaşık 40 yıl boyunca ilkbahar ve yaz göçleri sırasında ABD’nin Chicago kentindeki binalara çarparak ölen on binlerce kuşu toplayarak boyutlarını ölçtü.

Araştırma sonucu kuşların boyutlarının zaman içinde küçüldüğü ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ecology Letters adlı bilimsel yayında yayımlanan araştırmada, 1978’den 2016’ya kadar Chicago’da binalara çarparak ölen ve yere düşen 70 bin 716 kuş incelendi.

Çoğu ötücü kuşlardan oluşan ve Kuzey Amerika'nın soğuk bölgelerinde üreyerek kışları Chicago'nun güneyinde geçirmek için göç eden 52 tür incelemeye tabi tutuldu.

Boyutları küçülürken, kanat açıklıkları arttı

40 yılda incelenen tüm türlerin tamamının boyutlarının küçüldüğü tespit edildi. Ortalama vücut ağırlıkları yüzde 2,6 oranında azalırken, bacak boyları yüzde 2,4 düşüş gösterdi.

Büyük olasılıkla daha küçük boyla uzun göç yollarını katedebilmeleri için kanat açıklıklarıysa yüzde 1,3 oranında arttı.

Araştırmacılar sonuçların iklimdeki ısınmanın Kuzey Amerika ve belki de dünya genelindeki belli kuş türlerinin boyutlarında küçülmeye neden olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Araştırmanın yazarları kuşların boyutunun küçülmesini “Bergmann Yasası” adı verilen bir bilimsel teoriyle açıklıyor. Buna göre şekil olarak benzer iki gövdeden daha büyüğün hacim başına daha düşük yüzey alanına sahip olması ve bu nedenle kütle başına ısı kaybının daha az olması nedeniyle büyük gövdeliler daha soğuk iklimlerde, küçük gövdelilerse daha sıcak iklimlerde bulunma eğilimindedir. Kuşlar da sıcaklık zaman içinde arttığı için küçülmüş olabilir.
 

"İklim değişikliği bu türlerin boyutunu ve şeklini değiştiriyor gibi görünüyor" diyen araştırmanın baş yazarı, Michigan Üniversitesi'nin Çevre ve Sürdürülebilirlik Bölümü'nden biyolog Brian Weeks yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Tüm türlerin giderek küçüldüğünü gördük. Türler epey çeşitliydi ancak aynı şekilde etkileniyordu. Tutarlılık şoke ediciydi.

Hayvanların iklim değişikliğine verdiği tepkilere odaklanan araştımaların genellikle coğrafi dağılımlarındaki değişikliklerle göç ve doğum gibi yaşam döngüsü olaylarını incelediğini belirten Weeks bu çalışmanın önemli bir üçüncü boyut olan vücut morfolojisine baktığını vurguladı. 

Biyolog Weeks "Bence alınması gereken mesaj şu: İnsanlar Dünya'yı eşi benzeri görülmemiş boyutta ve oranda değiştirdikçe, canlılar bu çevresel değişimden yaygın ve tutarlı bir şekilde etkilenecek" dedi. 

2014'de bilim insanları Alp keçilerinin de iklimdeki ısınma nedeniyle boyutlarının küçüldüğünü tespit emişti. Yine aynı yıl bir başka çalışmada da semenderlerin iklim değişikliği nedeniyle boyutlarının hızla küçüldüğü ortaya konmuştu. 
 

Ecology Letters

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU