Suriye'ye geri dönen mülteci sayısı bir milyona ulaştı: Suriye, "ülkeye dönün" çağrısı yaptı

Ülkeye en çok geri dönüşün Lübnan’dan olduğu belirtilirken, daha fazla mültecinin geri dönmesi için çağrıda bulunuldu

Ülkeye dönen Suriyelilerin çoğunluğunun kamplarda yaşayan mülteciler olduğu kaydedildi / Fotoğraf: Omar Sanadiki, Reuters

Suriye Yerel İdare ve Çevre Bakanı Hüseyin Mahluf, ülkeye dönen Suriyeli mülteci sayısının bir milyonu aştığını söyledi.

Mahluf, en çok geri dönüşün Lübnan’dan olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Geri dönün” çağrısı

El-Vatan gazetesine verdiği demeçte Mahluf, bir milyon mültecinin ülkeye dönüşünün "Suriye ordusunun teröristlere karşı kazandığı zaferin bir sonucu" olduğunu kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın tüm mültecilerin ülkeye dönmesi için yaptığı çağrıyı aktaran Mahluf, dönenler için gerekli tüm desteğin ve karşılamanın devlet tarafından yapılacağını belirtti.

Zorunlu askerliğe 6 ay erteleme

Suriyeli bakan, geri dönen mültecilerden askerliğini yapmamış kişiler için 6 aylık süre verileceğini, bu sürede uyum sağlamaları için gerekli desteğin sağlanacağın vurguladı.

Mahluf, "Geri dönüş konusunda şüpheye düşenler varsa, vatanına dönenlerin tüm haklara sahip olduğunu ve devletin desteğini aldığını bilsinler" ifadelerini kullandı.

şam pazarı AFP.jpg
Başkent Şam'daki Hamidiye pazarında günlük yaşam / Fotoğraf: AFP

 

Büyükelçilikler hazırda bekliyor

Bakan Mahluf, Suriye’nin tüm büyükelçiliklerinin geri dönmek isteyen vatandaşları için hazırda beklediğine işaret ederken, belgelerin eksik olması halinde elçiliklerin gerekli işlemleri yapacağı garantisini verdi.

Öte yandan Suriye Göç İdaresi’nden bir yetkili, ülkeye dönme niyetinde olan Suriyeli mültecilerin işlemlerinin kolaylaştırılması için çalışmalar yapıldığını söyledi. 

Ülkeye dönen Suriyelilerin çoğunluğunun kamplarda yaşayan mülteciler olduğunu aktaran yetkili, en çok geri dönüşün Lübnan’dan olduğunu belirtti. 

suriyeli-mülteciler-AP-2.jpg
Lübnan'dan Suriye'ye geri dönüşler, her gün kafileler halinde gerçekleştiriliyor / Fotoğraf: AP

 

En çok mülteci Türkiye’de

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2017 sonunda Lübnan'daki Suriyeli mülteci sayısını 997 bin olarak açıklamıştı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 25 Temmuz tarihli verilerine göre Türkiye’de kayıtlı olarak 3 milyon 649 bin 750 Suriyeli yaşıyor.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, ülkesine geri dönün Suriyeli sayısının 369 bin 690’a ulaştığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU