Ceren’in katil zanlısı: Bir bıçak darbesinde öldürebileceğim kişiler aradım

Ordu’da üniversite öğrencisi Ceren Özdemir’i öldüren katil zanlısı Özgür A.’nın daha önce de bir çocuğu öldürdüğü ve cezaevinden firar ettiği ortaya çıktı. Zanlının ifadesinde ‘öldürmek için kendisine zayıf bir kurban aradığını’ söylediği iddia edildi

Fotoğraf: İHA

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde 3’üncü sınıf öğrencisi Ceren Özdemir evinin kapısında bıçaklanarak öldürüldü.

AW872792_02.jpg
Fotoğraf: AA

 

Polis kısa sürede katil zanlısının kimliğini belirledi. Polis, güvenlik kamerası görüntülerinden, cinayetten önce genç kızı takip ettiği tespit edilen zanlı Özgür A.’nın peşine düştü.

AW873407_09.jpg
Özgür A., Ceren'i takip ederken güvenlik kameralarına yakalandı / Fotoğraf: İHA

 

İki polisi bıçakladı

Sabah gazetesindeki habere göre, Özgür A. cinayetin ardından kaçtığı Altınordu’da bir kadını taciz etti ve gelen şikayet üzerine bulunduğu yer tespit edildi.

AW873407_07.jpg
Katil zanlısı Özgür A. kendisini gözaltına almak isteyen iki polisi de bıçakladı / Fotoğraf: İHA

 

Polis ekipleri Özgür A.’yı yakalamak için operasyon düzenledi. Otogar civarında polisi karşısında bulan Özgür A. bıçağını çekerek kendisini yakalamak isteyen ekipleri direndi. Yaşanan arbedede iki polis bıçakla hafif yaralanırken, zanlı da gözaltına alındı.

İtiraf etti

Özgür A.’nın yakalanmasının ardından Ordu Valisi Seddar Yavuz da cinayet hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Katil zanlısının suçunu itiraf ettiğini söyleyen Yavuz, şu bilgileri verdi:

Olayı kendisinin gerçekleştirdiğini söylemiştir, beyan etmiştir. Bu kişi 1 Aralık 2019 tarihinde cezaevinden firar etmek suretiyle bu eylemi gerçekleştirmiştir. Aranan bir şahıstır, daha önce de çok sayıda suç kaydı mevcuttur. Olay çok yönlü şekilde tarafımızdan incelenmekte, araştırılmaktadır. Dolayısıyla henüz tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulma süreci başta Emniyet Müdürümüz, güvenlik birimlerimiz, adli makamlarla iş birliği yaparak neticelenecektir.

AW873548_01.jpg
Ordu Valisi Seddar Yavuz / Fotoğraf: İHA

 

Yavuz, zanlının akli dengesiyle ilgili sorusunu ise şöyle yanıtladı:

Bu tür konuların konuşulmasının hiçbir şekilde sürece bir katkısı yok, aynı zamanda zanlıyı bir ölçüde masum hale getirebilecek bir yaklaşım olarak nitelendiriyorum bunu. Çünkü zaten hükümlü bu şahıs, hükümlü olduğuna göre suç işleme ehliyeti var ama son durumu nedir, buna karar verecek olan da mülki ve adli makamlar değil sağlık kuruluşlarıdır.

Yavuz, daha önce bir çocuğu öldüren Özgür A.’nın 12 farklı suç kaydının olduğunu da sözlerine ekledi.

'Takip ettim fırsat bulunca öldürdüm'

Ordu Emniyet Müdürlüğü’nde sorgusu süren Özgür A.’nın ifadesinin detayları da ortaya çıkmaya başladı. TRT muhabiri Ahmet Can'ın canlı yayında zanlının ifadesinden sızan bilgileri şu sözlerle anlattı:

Dün gece boyunca sorgusu sürdü. Hapisten çıktığı zaman kafasında birilerini öldürmek olduğunu söylüyor. Gözüne birilerini kestirmiş, ‘bir bıçak darbesinde öldürebileceğim kişiler aradım’ diyor katil zanlısı. Önce kapüşonlu mont alıyor, silah alamıyor, bıçak alabiliyor. “Zıpkın almayı düşündüm. Ceren’i gözüme kestirdim, biraz takip ettim. Karşıma yaşlı adam çıktı, büfeye attım kendimi. Takip etmeye devam ettim, fırsat buldurduğumda öldürdüm” diyor. Bir inşaat bulduğunu ve burada sabahladığını, sabah da meyve aradığını, yeni avlar aradığını ama bulamadığını söylüyor.

AW873521_01.jpg
Özgür A. emniyetteki sorgusunda suçunu itiraf etti / Fotoğraf: İHA

İki kez firar etti

1984 doğumlu olan Amasya nüfusuna kayıtlı Özgür A.’nın 14 yıl önce de Ordu’da bir çocuğu öldürdüğü ortaya çıktı. 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Özgür A. 2005’te tutuklandı. Cezaevine konulan Özgür A. 2017'de çıkan yasaya göre cezasının bir kısmını yattıktan sonra açık Rize Kalkandere Yarı Açık Cezaevi’ne sevk edildi. Cezaevine teslim olmayarak firar eden Özgür A. Ordu’da karıştığı bir hırsızlak olayında suçüstü yakalanarak tutuklandı. Açık cezaevine konulan Özgür A., 1 Aralık'ta bir kez daha firar etti.

 

'Açık ceza infaz kurumları, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan kurumlardır'

Cinayetle ilgili Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında yakalanan zanlı Özgür A.’nın suçunu itiraf ettiği belirtildi. Savcılık açıklasanda, Özgür A.’nın cezaevinden firarı ile ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı:

 Şüpheli Ö. A.’ya, 2005 yılında işlemiş olduğu “Kasten Öldürmeye Teşebbüs” suçu ve işlediği diğer suçlar nedeniyle toplam 23 yıl 79 ay 148 gün hapis cezası verilmiştir. 15/08/2005’ten itibaren bu cezası çeşitli ceza infaz kurumlarında aralıksız olarak infaz edilen hükümlü, “Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılma Yönetmeliği” hükümleri uyarınca 28 Ekim 2019 tarihinde Ordu Açık Ceza İnfaz Kurumu’na alınmıştır. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 14. maddesinde nitelikleri belirtilen açık ceza infaz kurumları, firara karşı engelleri ve dış güvenlik görevlisi bulunmayan kurumlardır. Hükümlünün 01/12/2019 günü saat:00.15 sularında kurumdan firar ettiği tespit edilmiş olup; Cumhuriyet Başsavcılığı’mızca aynı gün hükümlü hakkında yakalama emri çıkarılmıştır.

Tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi

Zanlı Özgür A., Ordu İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye gönderildi. Zırhlı araca bindirilen Özgür A.’ya çevredeki vatandaşlar tepki gösterdi.

Savılık sorgusunun ardından, tutuklanması talep edilen zanlı ‘canavarca hisle kasten öldürme’ suçlamasıyla sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU