Erdoğan’ın eski danışmanı: Kim ağırlık koyarak sermaye lehine parti yönetimini etkiledi, Cumhurbaşkanı'nı kim yanılttı?

AK Parti’li vekillerin verdiği teklifin Erdoğan tarafından veto edilmesi tartışılmaya devam ediyor

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar yazarı Akif Beki, Erdoğan’ın termik santrallere baca filtresi takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etmesini değerlendirmeyi sürdürdü.

Beki, AK Parti yöneticileri tarafından yapılan açıklamaları ve düzenlemeye verilen destek ile Erdoğan’ın vetosunun gizemli bir süreç olduğunu söyleyerek, “Halk yerine sermayeyi seçen görüş, nasıl oldu da iç istişarede ağır basabildi?” diye sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, Erdoğan’ın yanıltıldığını öne sürerek şunları kaydetti:

Kim ağırlık koyarak sermaye lehine parti yönetimini etkiledi, Cumhurbaşkanı'nı kim yanılttı? Ve ne değişti de bu yanılgı fark edildi? Sorumluları hakkında ne yapılıyor?

“İtiraf değil mi bu?”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın termik santral yasasıyla ilgili tutarsızlığı açıklamaya çalıştığını ifade eden Beki, “Fakat getirdiği açıklama da açıklanmaya muhtaç. 'Bu çarpıklığa kim yol  açtı' sorusu, gizemini koruyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir tarafta sermayenin çıkarları diğer tarafta halkım varsa kabul etmem mümkün değil" demişti.

Yaşananları tuhaf olarak niteleyen Beki Karar’daki yazısında şu ifadeleri kullandı:

Bacalara filtre takma zorunluluğunu erteleyen düzenlemeyi, halkı zehirletmeme gerekçesiyle geri çevirdiği için Erdoğan'a teşekkür edenlerden biri de Mahir Ünal. Ünal, ‘Meclis bunu yasalaştırmış ama veto da var. Cumhurbaşkanımızla tekrar konuşulmuş. Toplumsal hassasiyet dikkate alınarak veto hakkını kullanmış...’ diyor. Toplumsal hassasiyetin baştan dikkate alınmadığının itirafı değil mi bu?

Erdoğan, filtresiz termik santrallere mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren torba yasanın 50. maddesini veto etmişti.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU