Meclis’te “İt dedin” tartışması

MHP’li vekiller Tanrıkulu’un “Git” ifadesini “it” şeklinde anlayınca Meclis’te ortam gerildi

Fotoğraflar: AA

Meclis Genel Kurulunda, Alevilerin sorunları hakkında konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz arasında gerginlik yaşandı.

HDP Grubu, Alevilere yönelik sistematik saldırıların detaylı olarak araştırılması önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul gündemine taşıdı.

TBMM’deki görüşme sırasında CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Alevi yurttaşların ayrımcı bir muameleye uğradığını belirtti. Alevilerin inançlarını, kendi istedikleri gibi yaşayamadıklarını, hakim ideolojinin dayattığı şekilde yaşamak zorunda kaldıklarını vurgulayan Tanrıkulu, Alevilere bütçeden hiç para ayrılmadığını kaydetti.

Hükümetin, Alevi inancının kamusal yaşamda tanınmasının karşısında olduğunu söyleyen Tanrıkulu, konuşması sırasında kendisine “Bölücü” diyen MHP'li milletvekillerine "Çok ileri gidiyorsunuz" şeklinde tepki gösterdi.

Tanrıkulu ile MHP'li milletvekillerinin tartışmasının devam etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Levent Gök, birleşime ara verdi.

Bu sırada MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ve MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Tanrıkulu'nun kendilerine "it" dediğini iddia ederek, tepki gösterdi.

Enginyurt, Kılavuz ve Tanrıkulu'nu, araya giren milletvekilleri sakinleştirdi.

Birleşimin yeniden açılmasının ardından söz alan Tanrıkulu, üzerine yürüyen MHP'li milletvekillerine "git" dediğini söyledi. Tanrıkulu, “Sayın Başkan, ben de bu konunun uzamasını istemediğim için biraz önceki konuşmayı yaptım. Evet, yani hem kürsüye, üzerime yüründü hem de yani burada ben de söylemeyi uygun görmediğim sözlerle karşı karşıya kaldım ve “git” diye bir ifade kullandım; bunu belirteyim. Dolayısıyla bana atfen söylenen o kelimeyi de kullanmadım, bir kez daha Genel Kurulun takdirine sunuyorum ancak şunu söyleyeyim: Yani bu konu konuşulurken hiçbir milletvekilini ilzam edici bir cümle kullanmadığım hâlde Alevi yurttaşlarımızın uğradığı ayrımcılığa dikkat çeken bu konuşma nedeniyle bana gösterilen bu tepkiyi de benim kimliğimden kaynaklı bir tepki olduğunu da burada bir kez daha ifade ediyorum” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da Tanrıkulu'nun eğer sarf ettiyse söz konusu ifadesini geri almasını ve maksadını aşan ifadeler kullanmamasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de şu açıklamayı yaptı:

Sezgin Bey’e konuşması sırasında, konuşmasının sonlarında  çok laf atıldı. Siz hassasiyetle tartışma büyümesin diye kestiniz. O sırada Sezgin Bey kürsüdeydi, kürsüye doğru yürümeler olunca ben koştum, koluna girdim, giderken kürsüye yürüyenleri görünce  -kendisinin biraz önce ifade ettiği gibi- “Git." diye ifade kullandı. Bu ifade bundan  bir harf eksiltmeyle başka türlü anlaşıldıysa o sözü ben kendim geri alıyorum, değil Sezgin Bey ama bir kişiye kullanmadığı bir sözü de geri aldıramazsınız, o da başka bir sonuç doğurur. Üzerine yüründüğü için “Git." dedi, bunu “Git.” duyan arkadaşlar var, öbür türlü duyan arkadaşlar var. Hiçbir milletvekili o bir harf eksiğiyle o kelimeyi kullanmaz, kullanmamalıdır, kullanmadık. Ardından da içeride Sayın Akçay’ın söylediği, burada da söylediği gibi, bu sözün öyle anlaşılması üzerine söylenen sözleri hiçbir gruba ve kendi grubuna yakıştıramadığını veya kullanılmaması gerektiğini söylemesi, o ifadeleri de bence son derece  uygundur.

Görüşmelerin devamında HDP’nin teklifi kabul edilmedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU