AİHM, Osman Kavala kararını 10 Aralık’ta açıklayacak

Kavala, iki yılı aşkın süredir tutuklu olarak yargılanıyor

Fotoğraf: Twitter

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Gezi Davası’nda yargılanan ve 764 gündür cezaevinde olan iş insanı Osman Kava ile ilgili kararını 10 Aralık’ta açıklayacak.

18 Ekim 2017 tarihinde tutuklanan Kavala, AİHM'e 2018 yılında avukatları aracığıyla yaptığı başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS), yaşam ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1. 3. ve 4. fıkralarının Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

Kavala davası hakkında

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala'nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AK Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söyledi:

STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye'nin Soros'u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?

Kavala 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve bir yıldan daha fazla süredir iddianamesi hazırlanmadı.

16 Kasım 2018'de Osman Kavala'nın dosyasıyla bağlantılı olduğu düşünülen operasyonla sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. 12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı. 

Osman Kavala ile birlikte 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı "Gezi davası" 24-25 Haziran 2019'da başladı. Aksakoğlu ilk duruşmada tahliye edildi. Kavala'nın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 24-25 Aralık'ta görülecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU