Black Friday indirimlerinde en çok temel tüketim ürünleri satın alındı

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Ağaoğlu, ‘Bir miktar fiyatları düşürdüklerinde tüketici bu kampanyalara adeta hücum etti’ dedi

Fotoğraf: Twitter

Her yıl Kasım ayının sonlarına doğru düzenlenen Black Friday (Efsane Cuma) kapsamında bu yıl Türkiye’de satın alınan ürün sayısı yüzde 45 oranında artarak 2 milyon 265 bine ulaştı. Related Digital verilerine göre, markaların cirosuna en çok etki eden kategoriler giyim ve kozmetik, ev dekorasyon, cep telefonu ve aksesuarları, beyaz eşya ve küçük ev aleti, bilgisayar ve aksesuarları gibi temel tüketim ürünleri oldu. En çok satın alınanların başını bebek bezi çekerken, daha sonra en çok kazak alındı. Black Friday indirimlerinde ‘Fiyatların önce yükseltilip ardından düşürüldüğü’ konusunda tüketiciyi uyaran Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 'indirim kampanyaları'nın bir aldatmacadan ibaret olduğu görüşünde. 

Tükenmez Haber’den Nilay Göl’e konuşan Ağaoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız ‘3 çocuk yapın’ dedi ama geçtiğimiz yıl kur dalgalanmasıyla birlikte özellikle bebek bezlerinin fiyatlarında ciddi artışlar oldu. İndirim kampanyaları aldatmacasıyla bir miktar fiyatları düşürdüklerinde tüketici bu kampanyalara adeta hücum etti” dedi. 

"En çok satan ürünlerin başında bebek bezi geliyor"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 0-3 yaş arası bebek ve çocuk sayısı 5 milyonun üzerinde. “Bu alışveriş çılgınlığında en çok satan ürünlerin başında bebek bezi geliyor” diyen Ağaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

Sayın Cumhurbaşkanımız ‘3 çocuk yapın’ dedi ama geçtiğimiz yıl kur dalgalanmasıyla birlikte özellikle kağıt ürünleri, bebek bezleri ve ithal mamalarında çok ciddi artışlar oldu. Daha sonra döviz aşağı inmesine rağmen bunlar fiyatları indirmediler. İndirim kampanyaları aldatmacasıyla bir miktar fiyatları düşürdüklerinde tüketici bu kampanyalara adeta hücum etti. Çünkü; bebeğinin ihtiyaçlarını görmesi lazım. Bugün 3 bebekli bir ailenin sadece o bebeklerin alt bezi, mama, giyim, bakım masrafları asgari ücretin tamamını götürür.

"Bebek bezi" çağrısı: Bari KDV'sini yüzde 1'e indirin

Yapılan indirimlerin ‘yalan’ olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Çok çocuk yapın deniliyor bu ülkede ama hala bebek bezi, bebek bakım ürünleri çok pahalı. Üstelik bunlardan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor. Bari KDV’sini yüzde 1’e indirin” dedi.

"Ahlaksızlık bu"

Efsane Cuma indirimlerinde İstanbul’da bir mağazaya gittiğini ifade eden Ağaoğlu, “Etiketin üzerinde ‘efsane indirim yüzde 70 artı yüzde 20’ yazıyor, bu yüzde 84’e tekabül eder. Ürün fiyatına baktım, 329 liradan 159 liraya indirilmiş, yüzde 52 indirim yapılmış. Yukarıda yüzde 84 indirim yazıyordu. Tırnağımla etiketi kaldırdım altındaki fiyat 139 lira, 20 lira daha ucuzmuş, pahalılandırmışlar. Ahlaksızlık bu” dedi.

"915 lirayı bana iade etmek zorunda kaldılar"

Geçtiğimiz yıl Efsane Cuma’da ‘yalancı bir indirimle’ karşılaştığını dile getiren Ağaoğlu, yaşadığı olayı şu şekilde anlattı:

Yüzde 65 indirimli denilerek bana bin 400 liradan tek bir ceket satıldı. Ben daha önceki fiyatının yüksek olduğunu yasal olarak bana kanıtlamaları gerektiğini söyledim. Etiketin üzerine yazdıkları ve etiketin üzerini çizdiklerinden başka bir kanıt sunamadılar. Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurup bin 400 lira üzerinden yüzde 65 indirim yapılması kararını aldım ve 915 lirayı bana iade etmek zorunda kaldılar.

"Kargo şirketleri hakkında da yoğun şikayet oluştu"

‘Yalancı indirimlerle’ ilgili şikayetlerin yanı sıra kampanyalar esnasında lojistik hizmeti sağlayan kargo şirketleri hakkında da çok yoğun şikayet oluştuğunu söyleyen Ağaoğlu, “Mevzuata göre; şehir içinde azami teslim süresi 2 gün, şehir dışında ise 3 günle sınırlandırılmış olmasına rağmen benim sipariş ettiğim bir kargo Sirkeci’den Ataşehir’e 5 gün sonra geldi” dedi.

Ticaret Bakanlığı'ndan "Black Friday" açıklaması

‘Yalancı indirimin’ tüketici kanuna göre yaptırım gerektiren bir eylem olduğunu belirten Ağaoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda bir açıklama yaptığını hatırlattı.

Ticaret Bakanlığı’ndan sahte ‘Black Friday’ indirimleri hakkında yapılan açıklama:

Yüzde 70’lere varan indirimlerin yapıldığı iddia edilen ‘Efsane Cuma İndirimleri’ ve benzeri isimlerle adlandırılan alışveriş kampanyaları, ülkemizde de firmalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir pazarlama stratejisi hâline gelmiştir. Bu ve benzeri kampanyalar hakkında zaman zaman bakanlığımıza, ‘belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığı’ ve ‘kampanyanın hemen öncesinde ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde yapılan indirimlerin çok yüksek oranlarda yapıldığı şeklinde yansıtıldığı, böylelikle tüketicilerin yanıltıldığı’ yönünde şikayetler ulaşmaktadır.

Tüketicilerin sahte indirim yapıldığını düşündükleri sitelerin Ticaret Bakanlığı’na bildirmelerinin oldukça önemli olduğunu belirten bakanlık; dürüst ve adil bir ticari ortamın tesis edilmesi için tüketicilerin menfaatlerinin korunması açısından yanıltıcı indirim kampanyası yapan yerler hakkında idari işlem yapılacağını bildirdi. Bu konuda yapılacak şikayetlerde, şikayete konu olan ürünün eski ve yeni fiyatının ekran görüntülerinin de şikayete eklenmesi büyük bir öneme sahip. Böyle bir durumla karşılaşan tüketicin Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla şikayetlerini bakanlığa iletebilir.

"Siber Pazartesi isimli yeni bir kampanya başlatan firmalar oldu"

Ağaoğlu sözlerine şu şekilde son verdi:

Bizdeki efsane Cuma indirimi neredeyse yılın 12 ayı çeşitli isimlerle yapılan indirim kampanyalarından hiç farklı olmadığı görüldü. Hemen ardından da Cyber Monday (Siber Pazartesi) isimli yeni bir kampanya başlatan firmalar oldu. Yani indirim kampanyalarının genelinde eski hamam eski tas.

Siber Pazartesi nedir?

Siber Pazartesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran Günü tatilinden sonra Pazartesi için kullanılan bir pazarlama terimidir. Perakendeciler tarafından insanları çevrimiçi alışveriş yapmaya teşvik etmek için yaratılmıştır. Bu tarihte tıpkı Black Friday’de olduğu gibi indirimler yapılır. Buna göre Siber Pazartesi, 2 Aralık Pazartesi başlıyor ve 5 Aralık Perşembe günü sona eriyor.

Efsane Cuma'da en çok satışın gerçekleştiği ürünler

İsfanbul AVM Yönetim Direktörü Kemal Baştürk, cuma günü en çok satışı yapılan ürünlerin bebek bezi ve triko olduğunu belirtti. Ayrıca Baştürk, temel tüketim ürünlerinde de satın alma çılgınlığı yaşandığını; en çok çay, kahve ve meyve satışı gerçekleştiğini söyledi.

Satın alınan ürün adedinde yüzde 45'lik artış

Related Digital üzerinden yapılan e-posta pazarlama faaliyetlerinde de bu yıl artış yaşandı. 2018’de Kara Cuma indirimleriyle ilgili 65 milyon e-posta gönderilirken, bu yıl söz konusu rakam 92 milyonu buldu. Satın alınan ürün adedinde yüzde 45’lik artış yaşandı ve 2 milyon 265 bin ürün satıldı. Bu rakam geçen yıl 1 milyon 564 bindi.

En çok satın alınan ürünler temel tüketim ürünleri oldu

Related Digital verilerine göre, markaların cirosuna en çok etki eden kategoriler giyim ve kozmetik, ev dekorasyon, cep telefonu ve aksesuarları, beyaz eşya ve küçük ev aleti, bilgisayar ve aksesuarları oldu.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU