Cezayir ordusu askeri personele istedikleri adayı seçme özgürlüğü verdi

Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ordu üyelerinin sivil kıyafetlerle sandık başına giderek oylarını kullanacakları belirtildi

Cezayir ordusu hiçbir adayı desteklemediğini duyurdu / Fotoğraf: AP

Cezayir ordusu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil ve şeffaf olmasını isteyen halk hareketine ve uluslararası taraflara güvence verebileceği koşulları yaratmaya çalışıyor. Ordu tarafından alınan bir takım önlemlerin yanı sıra 2 Aralık Pazartesi günü yapılan açıklamada, tüm askeri personelin kendi adaylarını seçmekte özgür olduğu duyuruldu.

Cezayir Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ordu üyelerinin sivil kıyafetlerle sandık başına giderek oylarını kullanacakları belirtildi. Açıklamada ayrıca görevleri gereği doğrudan oy kullanamayanların seçim yasasına uygun olarak vekaleten oy verebilecekleri vurgulandı. Sahadaki askeri personelle ilgili olarak da görev yerlerine yakın olan oy kullanma merkezlerinde veya mobil sandıklarda oylarını kullanabilecekleri açıklamasında bulunuldu.

Cezayir ordusu, halkın oy kullanma işlemlerini barış ve sükunet ortamında yerine getirmelerini sağlamak için de çeşitli tedbirler aldı.

Halk hareketine ve uluslararası taraflara güvence

Independent Arabia'ya konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan siyasi analist Enes el-Sabri’ye göre ordu bu kararlarla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin demokratik ve şeffaf olmadığı gerekçesiyle boykot etme çağrısı yapan halk hareketine ve hareket içindeki tarafların baskısıyla ülkenin iç işlerine müdahale etmeye başlayan uluslararası taraflara güvence vermeye çalışıyor.

Sabri, Cezayir Genelkurmay Başkanlığı’nın 12 Aralık 2019’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin anayasa çerçevesinde tüm tarafları susturacak şekilde yapılmasını sağlamaya istekli olduğunu düşünüyor. 

Ordunun seçimleri boykota çağıranlar tarafından dillendirilen ‘ordunun desteklediği bir aday olduğu’ şeklindeki ‘söylentilere’ karşı koymaya çalıştığına işaret eden Sabri, ülkenin 1962’de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana orduya yönelik bu söylentilerin 'gerçek tadında' olduğunu belirtti.

Ordunun kışla dışında oy kullanmasını demokratik bir görünüme ulaşmak için orduyu siyasetten, siyasi uygulamalardan ve siyasi uygulamaların bir şekli olarak seçimlerden uzak tutmak için atılmış bir adım olduğunu vurgulayan Sabri, 12 Aralık seçimlerinin öncekilerle aynı olmadığına, çünkü pek çok güvenilirlik, bütünlük ve şeffaflık göstergesi taşıdığına işaret etti.

Genelkurmay Başkanı söz verdi

Savunma Bakanlığı’nın açıklaması, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih’in ‘ordunun 5 adaydan hiçbirini desteklemediği’ şeklindeki konuşmasından birkaç saat yapılırken Salih, bu sözden asla geri dönülmeyeceğini vurguladı. Cezayir’i yönetecek yeni cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğine dikkati çeken Genelkurmay Başkanı Salih, ordu ile halk arasındaki bağın hiçbir tarafın ülkenin içişlerine karışılmasını engellediğini vurgulayarak ‘bir damla kan akmadan 9 aylık kriz sürecini geride bırakmanın hiç kolay olmadığının’ altını çizdi.

Öte yandan Kamu Hizmeti ve İdari Reform Genel Müdürlüğü, seçim günü vatandaşların oy kullanma haklarının sağlanması için tüm kamu ve özel sektör çalışanlarına bir gün izin verileceğini açıkladı.

Emekli askerlerin durumu

Bakanlar Kurulu geçen mart ayında emekli askeri personelin ordudan ayrılıktan sonra 5 yıl boyunca seçimlere ya da siyasi faaliyetlere girmelerini yasaklayan ve seçimlerde oy kullanma haklarını saklı tutan yasa tasarısını onayladı. Söz konusu yasa askeri personelin ordudan ayrıldıktan sonra 5 yıl boyunca herhangi bir siyasi partinin faaliyetlerine katılımını engelliyor.

Genelkurmay Başkanı konuya ilişkin açıklamasında yasanın çıkarılma nedeninin ordudan ayrılan bir personelin 5 yıl boyunca her an orduya çağırılabilecek olmasından kaynaklandığını ancak oy kullanma hakkının saklı tutulduğunu söyledi. Bununla birlikte askeri personelin siyasi bir faaliyette bulunmasının ‘görevi ihlal’ olacağının altını çizdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Seda Demiröz

https://www.independentarabia.com/node/76186

DAHA FAZLA HABER OKU