Demokrat Parti’nin yükselen yıldızı pes etti: “Dişi Obama”nın ışığı nasıl söndü?

2020 seçimlerinde Trump’a hesap sorabilecek çetin bir aday olarak görülen eski başsavcı yarıştan çekildi

Kamala Harris'in ocak ayında adaylığını duyurduğu Kaliforniya mitingine 22 binden fazla destekçisi katılmıştı (AFP)

ABD'de başkanlık seçimleri için adaylığı ümit vadeden Demokrat Senatör Kamala Harris yarışa erken veda etti.

Demokrat Parti’nin aday adayları kervanına ocak ayında katılan Harris, memleketi Oakland’da seçim maratonuna adım attığını duyurduğunda, eski Başkan Barack Obama’nın 2007’de Illinois’den yaptığı adaylık ilanından daha büyük bir kalabalık (22 binden fazla destekçi) topladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNN’in “Artık bu Kamala Harris’in yarışı” diye duyurduğu adaylık önceleri heyecan dalgasına yol açsa da seçim macerası Harris için başladığı gibi bitmedi.

Coşkulu mitingden 10 ay sonra eski Kaliforniya Başsavcısı Harris’in adaylık yarışından çekilebileceğine dair söylentiler kulislerde konuşulmaya başladı. Peki nasıl oldu da işler yolunda gitmedi?

Jamaika doğumlu bir babayla Hindistan doğumlu bir annenin kızı olan Harris için “Dişi Obama” yakıştırması yapıldı.

Nefreti ve ayrımcılığı körükleyenlerle savaşmaya hazır olduğu mesajını veren siyasetçi, parti tabanında da farklı etnik kökenli isimlerden destek gördü.

Kampanyasının start almasından sonra ilk üç ayda 12 milyon dolar (yaklaşık 70 milyon TL) gibi büyük miktarda bağış toplamayı başardı, kendi eyaletinde büyük oranda desteklenen aday oldu.

Ancak aday sayısının artmasıyla birlikte rekabet şiddetlenince Harris’in bağış kaynakları da azaldı ve medya, Başkan Donald Trump’a hesap sorabilecek çetin bir aday olarak görülen adaya gösterdiği ilgiyi diğer rakiplere kaydırdı. 

“Bu yarışta beyaz erkeklerle aynı muameleyi görmedi”

Rakipler Bernie Sanders ve Elizabeth Warren destekçilerinden on milyonlarca dolar bağış topladı, Pete Buttigieg’in yardımına da geleneksel bağışçılar koştu.

Gelinen süreçte beyaz olmayan Amerikalı bir kadının 2020 ABD başkanlık seçimlerini kazanma hayali, Harris’in salı günü destekçilerine gönderdiği ve “Kampanyamı bugün itibarıyla durduruyorum” ifadesinin geçtiği e-postayla da sona ermiş oldu.

Black Voters Matter (Siyahi Seçmenler Önemlidir) hareketinin kurucu ortaklarından LaTosha Brown, “Bir kadın olarak, özellikle de siyahi bir kadın olarak Kamala'ya bu yarışta beyaz erkeklerle aynı şekilde davranılmadığını hissediyorum. Cinsiyetçi ve ırkçı bir atmosfer vardı” ifadelerini kullandı.

 

 

“Seçmenlerin gözünde tutarlı bir aday olamadı”

Öte yandan ırk ve diğer meselelerde “hakikati konuşma” ihtiyacını sürekli vurgulayan Harris’in ideolojik temelinin olmadığı, politika konusunda kararsız ve tutarsız olduğu eleştirileri de geldi.

Guardian gazetesinden David Smith’in haberine göre, Demokratların önde gelen adayı ve eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın eski danışmanı Moe Vela, “Benim bakış açıma göre Harris seçmenlerle bağ kuramadı. Öyle sanıyorum ki seçmenler, tereddütlü siyasi duruşu ve planları yüzünden hakiki Harris’i hiç göremedi. Seçmenlerin istikrar arayışı içinde olduğu bir zamanda tutarsızlık gösterdi. Kargaşa içindeki bir kampanya ekibi de buna eklenince felakete davetiye çıkardılar” dedi.

Harris’in “savcı başkan” olacağını söylediğini ancak Demokratların böyle bir aday aramadığını yazan Splice Today sitesinden Chris Beck ise “Şeytan tüyü kabiliyeti kağıt üstünde bir adayı gerçek hayatta bir rakibe dönüştürmüş olsa da hakkında kopan erken tantanaya rağmen Kamala Harris buna sahip olmadığını kanıtladı” ifadelerini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU