Pakistanlı yüzlerce kız çocuğunun ve kadının Çin’e gelin olarak satıldığı ortaya çıktı

Pakistanlı yetkililerin hazırladığı belgelere göre Pakistanlı kız çocukları Çin’e gelin olarak satılıyor

Pakistanlı bir kadın Çinli kocasının fotoğrafını yetkililere gösteriyor (AP)

Pakistanlı yetkililerin hazırladığı belgelere göre, Pakistanlı 629 kız çocuğu ve kadın Çinli erkeklere gelin olarak satılıyor. AP’nin ulaştığı listenin ülkenin en yoksul ve savunmasız kesimlerini etkileyen ticareti sonlandırmak için yürütülen girişimler kapsamında hazırlandığı aktarıldı.

Bahsi geçen listenin 2018’den bu yana kaçakçılar tarafından yakalanan kadınlara dair en somut sayıyı içerdiği belirtildi.

Fakat listenin oluşturulduğu hazirandan bu yana, müfettişlerin insan kaçakçılığı ağlarına karşı yürüttüğü yoğun çabanın büyük oranda durma noktasına geldiği belirtildi. Soruşturmalara dair bilgisi olan yetkililer, hükümetin Pakistan’ın Çin’le olan kazançlı bağlara zarar vermek istemediği için baskı uyguladığını aktardı.

Hükümet baskıları nedeniyle soruşturmaların ardından açılan davaların düşürüldüğü belirtildi. İnsan kaçakçılığı suçlamasıyla ekimde Faysalabad’da açılan davada 31 Çin vatandaşı beraat etmişti. Davayı takip eden polis ve mahkeme yetkililerine göre, ilk başta polisin ifadesini aldığı pek çok kadın tehdit edilerek susturulduğu için mahkemede tanıklık etmeyi reddetti. 

Kız çocuklarının Çin’e gönderilmesini önleyen ve pek çoğunun kurtarılması için çocukların ailelerine yardım eden insan hakları savunucusu Salim İkbal, hükümetin insan kaçakçılığı yapan şebekeleri takip eden Federal Soruşturma Ajansı (FIA) yetkililerine “ağır baskı” uygulayarak soruşturmaları durdurmaya çalıştığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkbal, “Bazı FIA yetkililerinin yerleri değiştirildi. Pakistanlı yöneticilerle konuştuğumuzda kimse bizi dikkate almadı” dedi. 

Pek çok üst düzey yetkili de insan kaçakçılığına yönelik soruşturmaların yavaşladığını, müfettişlerin hayal kırıklığına uğradığını ve Pakistan medyasının konuya dair haber yapmaması için baskı gördüğünü aktardı. 

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, “Bu kız çocuklarına yardım etmek hiç kimse bir şey yapmıyor. İnsan kaçakçılığı bütünüyle büyüyerek devam ediyor. Neden? Çünkü bundan paçayı kurtaracaklarını biliyorlar. Yetkililer takip etmiyor, soruşturma yürütmeme konusunda herkese baskı yapılıyor. İnsan kaçakçılığı artık giderek artıyor” dedi. 

Çin Dışişleri Bakanlığı’ysa yaptığı açıklamada listeye dair herhangi bir bilgilerinin olmadığı söyledi. 

Bakanlığın AP’nin Pekin bürosuna faksladığı açıklamada, “Çin ve Pakistan hükümetleri, yasa ve yönetmelikler uyarınca iki ülke vatandaşlarının gönüllülük esasına dayanarak mutlu aile kurmalarını destekliyor. Aynı zamanda yasadışı evlilik faaliyetine karışanlara sıfır tolerans gösteriliyor ve azimle mücadele ediliyor” ifadeleri yer aldı. 

 

AP

DAHA FAZLA HABER OKU