Orta ve Güney Amerika'dan dünyaya yayılan yeni feminist savaş narası: Tecavüzcü sensin!

“Polis, hakimler, devlet, Başkan. Baskıcı devlet maço bir tecavüzcüdür"

Meksika'da son iki yılda çok sayıda MeToo - YoTambien - protestosu düzenlendi (AFP)

Küresel feminist hareketin yeni bir savaş narası var: “Tecavüzcü sensin”. Hep bir ağızdan haykırılan bu ürpertici sözler, hafta sonu boyunca binlerce kadının katıldığı “Yolunuza çıkan tecavüzcü” adlı görkemli feminist sokak performansıyla Şili'den Avustralya'ya tüm dünyada yankılandı. Üstelik işaret diline bile çevrildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

25 Kasım'daki sözleri ve koreografisini Collectivo LaTesis'teki dahilerin hazırladığı eylemin videosunu gördüğümde tüylerim diken diken oldu. Gözleri siyah bantlarla kapalı, üzerinde yazılar bulunan kağıt parçaları tutan bu kadınlar ataerkiye lirik darbeler savurdu.

Performans üç gün önce Mexico City'nin ana meydanı Zocalo'da sergilendi. Zocalo'nun bir kısmı Aztec Templo Mayor'un kalıntıları üzerine inşa edilmişti - 500 yıldan uzun süre önce Meksika'nın (Aztekler'in) dini amaçlarla insan kurban etme ritüellerinin gerçekleştirildiği yerde. Günümüz Meksika'sındaysa kadınlar, özellikle yoksul ve yerli kadınlar, artık kültür ve geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri adına kurban ediliyor.

İki binden fazla kadın, Meksika'nın mevcut devlet başkanı Andrés Manuel López Obrador'un evini, Palacio Nacional'ı (Ulusal Saray) işaret ederek (İspanyolca) seslendi:

Ataerki bir yargıçtır, bizi dünyaya gelmekle suçlayan yargılayan ve cezamız şu anda şahit olduğunuz şiddet. Cezamız kadın cinayetidir, katilimin cezasız kalmasıdır, kaybedilmektir, tecavüzdür. Ve suç benim değildi, ne nerede olduğumda, ne de nasıl giyindiğimde. Tecavüzcü sendin, tecavüzcü sensin. Tecavüzcü polisin, hakimin, devletin, başkanın kendisidir. Baskıcı devlet maço bir tecavüzcüdür.

Meksika’daki mevcut iktidar ülkede salgınlaşan kadın cinayetleri konusunda pek bir şey yapmadı. İçişleri Bakanı ve eski Meksika Yüksek Mahkemesi yargıcı Olga Sanchez Cordero, mevcut hükümetin kadına yönelik şiddet konusunda sıfır tolerans politikasına bağlı kaldığı konusunda ısrarcı. Ancak 2019'da kadın cinayetleri yüzde 10 oranında arttı.

Birkaç gün önceki bir basın toplantısında Meksika Güvenlik Bakanı ülkede sadece bu yıl 125.000 kadının şiddet mağduru olduğunu ifade etti. Ve bunlar sadece haberdar olduğumuz vakalar. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, daha fazla şiddet ya da toplum baskısı korkusuyla sıklıkla rapor edilmiyor.
 


Toplum baskısı, gelişmekte olan ülkelere özgü bir sorun değil. Birleşmiş Milletler'e göre tüm kadınların ve kız çocuklarının üçte biri yaşamları boyunca fiziksel veya cinsel şiddetle karşılaşıyor ve tüm dünyada katledilen kadınların yarısı partnerleri veya aileleri tarafından öldürülüyor. ABD'de yapılan bazı araştırmaların sarsıcı sonuçları kadınların yüzde 70'inin istismar edildiğini gösteriyor. Trump yönetiminin imal ettiği sınır krizinin aksine, ABD'de kadına yönelik şiddet salgını gerçek bir kriz.

“Yolunuza çıkan tecavüzcü” adlı performans eseri, tecavüze uğraması veya öldürülmesinin kadının suçu olduğunu söyleyen kadim tartışmanın sözlü ve görsel panzehiridir. Dinleyenlere yalnızca mağduru suçlamaya dair sorunları hatırlatmakla kalmıyor, aynı zamanda kadına yönelik şiddetin sürekliliğinin sorumlusu olarak devlet kurumlarını da doğrudan parmakla gösteriyor.

Mee Too hareketinin, Şili'li müttefiklerimiz LaTesis Collective tarafından oluşturulan bu koreografinin yarattığı momenti sürdürmesi ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet sorununu medya manşetlerinde tutması gerekiyor. UN Women (Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi) Genel Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka, “Tecavüz anlık, münferit bir eylem değildir. Vücuda zarar verir ve hafızada yankılanır.” sözleriyle tecavüzün en iyi tarifini yapmıştı.

LaTesis Collective bize gelecek nesillere sirayet edecek ortak belleğimizde yankılanacak yeni bir savaş narası kazandırdı.

 

 

* Makale orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU