20 yılda Google’ı ve Google’ın çatı şirketi Alphabet’i kuran Sergey Brin ve Larry Page görevi bırakıyor

Google'ın ardından Alphabet'i kurarak Google dâhil 11 şirketi bu çatıda toplayan Sergey Brin ve Larry Page, tüm yönetim yetkilerini Google'ın mevcut CEO'su Sunda Pichai'ye bırakıyor

Alphabet'in görevi bırakan Yönetim Kurulu Başkanı Sergey Brin (solda) ve CEO'su Larry Page/ Fotoğraf: AP

Dünyanın en büyük arama motoru Google’ı 1998’de kurduktan yaklaşık 20 yıl sonra yeni teknoloji yatırımlarına ağırlık vermek amacıyla Alphabet’i kuran ve Google ve 10 teknoloji devini daha Alphabet çatısı altında toplayan Sergey Brin ve Larry Page, bu şirketteki yöneticilik pozisyonlarından ayrılıyor. 

Alphabet Yönetim Kurulu Başkanı Sergey Brin ve CEO’su Larry Page'in görevlerinden ayrılmalarının ardından bu şirketin CEO’luk görevi, Google’ın 2015'ten bu yana CEO’luğunu yürüten Sundar Pichai’ye devredilecek. 

Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine ise henüz bir atama yapılmadı. 

Brin ve Page’in yanı sıra Alphabet’in üçüncü kurucusu Eric Schmidt ise 2017 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini bıraktığını açıklamıştı. 

Google'ın güvenlik skandalından sonra gelen değişim 

Page ve Brin ayrılma kararıyla ilgili yaptıkları açıklamada, şirketin kurulmasından bu yana geçen 21 yılda evrildiğini ve olgunlaştığını vurgulayarak, "Bugün, 2019'da eğer şirket, bir insan olsaydı, 21 yaşında genç bir yetişkin olacak ve yuvadan ayrılma zamanı gelmiş olacaktı" ifadesini kullandı.

2018 yılında yaşanan bir veri sızıntısı skandalı, 500 bin hesabı etkilemiş, Google bu nedenle Google Plus servisini kapatma kararı almıştı. 

Hatta Google’dan yapılan açıklamada konunun mart ayında keşfedilmesine rağmen ekibin ekim ayına kadar gizlemeyi tercih ettiği de belirtilmişti. 

Sundar Pichai’nin yükümlülükleri katlanıyor

2015’te kurulan ve bundan sonra Pichai’nin sorumluluğunda olacak Alphabet’in altında 11 şirket bulunuyor. 

Akıllı ev teknolojilerine odaklanan Nest, Google'ın enerji ve internet erişimi işlerini yürüten Access & Energy, sağlık bilimleri üzerine çalışan Verily ve Calico, şehir projeleri şirketi SideWalk Labs, yenilikçi teknoloji girişimlerini destekleyen Jigsaw, aralarında otonom araçların da olduğu Alphabet'e ait yeni girişimleri fonlayan Google Ventures, yapay zeka teknolojisi geliştiricisi Google DeepMind bu şirketlerden birkaçı. 
 

Sundai Pichai
Google CEO'su Sundar Pichai/ Fotoğraf: AFP



Bloomberg’e konuşan ancak ismini vermek istemeyen eski bir Google yöneticisine göre Alphabet’in başına Alphabet’in satışlarının yüzde 99’una sahip Google’ın başındaki ismi getirmek, bu çatı şirketin gerçekten ne yapmaya çalıştığını sorgulatabilir. Zira bazı uzmanlara göre Alphabet, iddialı projelere yatırım yapmak yerine Google’ı ön plana çıkartıyordu. 

Başka bir eski yöneticiye göre ise yeni görev, Pichai’nin kapasitesini zorlayacak. 

Pichai ise çalışanlarına Salı günü yazdığı mektupta “Bu görev değişikliğinin Alphabet’in yapısını ya da bugün yaptığımız işi değiştirmeyeceğini açık bir şekilde ifade etmek isterim” ifadelerini kullandı. 

Üniversite sıralarından teknoloji imparatorluğuna 

Page ve Brin, Google arama motorunu ilk kez 1996'da ABD'de Stanford Üniversitesi'nde bilgisayar bilimleri alanında doktora yaparken araştırma projesi olarak tasarlamaya başlamıştı.

4 Eylül 1998'de özel bir şirket olarak kurulan Google, 19 Ağustos 2004'te halka arz edilmişti.

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in piyasa değeri 893 milyar dolar civarında bulunuyor.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU