Şule Çet davasında karar açıklandı

Sanık Çağatay Aksu kasten öldürme ve tecavüz suçundan, sanık Berk Akand ise cinayete yardım etme suçundan cezalandırıldı

Fotoğraf: Twitter

Şule Çet'in ölümüyle ilgili davada karar açıklandı. Sanık Çağatay Aksu kasten öldürme suçunu işlediği gerekçesiyle müebbet hapis ve cinsel saldırı ile kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediği gerekçesiyle 12 yıl 6 ay, sanık Berk Akand ise cinayete yardım etme suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu belirtilmişti. 

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand, kasten öldürme, cinsel saldırı ve hürriyet tahdit suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Sanıklar son sözlerini söyledi

Karar öncesinde duruşmada son sözleri sorulan Çağatay Aksu, şunları söyledi:

Sosyal medyada halk galeyana getirildi. Şule’ye tecavüz etmedim. Cinsel ilişkiye girmedim. A4 parçaları, yalan sosyal medya haberleri ile biz tutuklanmak zorunda kaldık. Neden tutuklandığımı ve neden yargılandığımı bilmiyorum. Sinir krizleri geçiriyorum. Şule’ye dokunmadım. Cinsel ilişkide psa’nın bir kriter olmadığı, uzun yıllar vücutta kaldığı, zaten kadınların vücudunda bulunan bir hormon olduğu bilirkişi raporlarında yazıyor. Tecavüz değil belki ilişki olabilir dediler ama benim spermim bulunmadı.

Aksu, beraatini talep ettikten sonra bir diğer sanık Berk Akand son sözlerini söyledi:

Şule zorla tutuluyorsa, defalarca çıkış kapısından geçmiş. Neden gitmedi. Olay yerinde darp yok. Tecavüz yok. DNA yok. Hiçbir şey yok. Ortada delil yok.Şule neden direnmedi? Çağatay’a ait bir tane DNA yok. İddia edilen boğuşma. Neden sanıkların üzerinde yok? Şule tecavüze karşı mücadele etmemiş. Öldürülmeye karşı mücadele etmemiş. Şule’nin elindeki saç intihar ettiğini gösteriyor.

Baba İsmail Çet: Başka ana babaların bu acıyı çekmesini istemiyorum

Kararın açıklanmasının ardından adliyenin önünde kararı değerlendiren Şule Çet'in babası İsmail Çet, "Acımız bitmedi ama ceza aldıkları için devlete ve hükümetimize ve yanımızda olanlara teşekkür ederim. Ben bir baba olarak kız evladımı kaybettim. Başka ana babaların bu acıyı çekmesini istemiyorum. Yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Ceren Damar'ın babası: Ceren'lerden Şule'lerden aldığımız güçle kadına yönelik şiddeti bu toplumdan temizleyeceğiz

Duruşma öncesinde adliye önünde bir araya gelen kadın örgütleri, hak savunucuları ve milletvekilleri bir açıklama yaptı. Açıklamaya, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görevli iken Hasan İsmail Hikmet tarafından öldürülen Ceren Şenel Damar’ın babası Mustafa Damar, öldürülen Fatma Şengül’ün kızı Açelya Şengül ile şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman da katıldı.

Açıklamada konuşan Mustafa Damar, şunları söyledi:

Burada bekleyen insanlar, ‘can güvenliğimiz yok’ diyorlar. Emniyetin, güvenlik güçlerinin ihmallerini, eksikliklerini dile getiriyorlar. Kadınlar, kadına şiddet konusunda yargıda yeterli düzenlemenin cezaların caydırıcı olmasını istiyorlar. Hukukçuluk adı altında avukatlık yapanların, savunma adı altında iftira atanların, sosyal medyada sahte hesaplarla korkakça şebeklik yapanların, toplumun, hukukun değerleriyle dalga geçenlerin, toplum içerisinde barındırılmasını istemiyorlar. Bir hiç uğruna katledilen Ceren Damar’lardan, Şule Çet’lerden aldığımız güçle kadına yönelik şiddeti bu toplumdan temizleyeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU