Trump, Çin’le ticaret savaşının bitişi için “Elimde bir tarih yok” dedi, piyasalar sarsıldı

ABD Başkanı, uzlaşmaya varmada sınırlayıcı tek faktörün kendisinin anlaşma yapmayı isteyip istememesiyle ilgili olduğunu savundu

Daha önceki açıklamalarında anlaşma için yıl sonu ihtimalini gündeme getiren Trump'ın son sözleri belirsizliği artırdı (AFP)

NATO Liderler Zirvesi için Londra’da bulunan ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le ticaretin geleceğine dair açıklamaları, iki büyük ülke arasında bir süredir devam eden “savaşın” yakın zamanda bitmeyeceğinin de göstergesi oldu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le yaptığı kahvaltılı toplantıda gazetecilere konuşan Trump, Çin’le anlaşmaya varmada sınırlayıcı tek faktörün kendisinin anlaşma yapmayı isteyip istememesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Yıl sonu itibarıyla bir anlaşmaya varılması hedefinin hatırlatılması üzerine ABD Başkanı, “Elimde bir tarih yok, hayır” yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, “Bazı açılardan seçim sonrası döneme kadar bekleme fikri hoşuma gidiyor. Şayet istersem Çin’le bir anlaşmaya varmada gayet iyiyim. Mesele benim istememle ilgili, onların istemesiyle değil” dedi.

Trump'ın Çin’le ticaret anlaşması imzalamak için 2020 ABD başkanlık seçimleri sonrasına kadar bekleyebileceğini söylemesinin ardından Wall Street'te sarsıntı yaşandı.

ABD-Çin ticaret savaşının yakın zamanda bitmeyeceğine işaret eden açıklamalar sonrası Dow Jones 411, Nasdaq ise 97 puan düşüş oldu.

Bu arada Çin’le ticaret yapan teknoloji firmalarının hisse senetlerinde de düşüş gözlendi.

ABD ve Çin arasındaki gerilim, Trump’ın Kongre’de kabul edilen ve Hong Kong’daki demokrasi yanlısı göstericilere destek vererek insan hakları ihlallerinden sorumlu oldukları belirtilen Çinli yetkililere yaptırım uygulamasını öngören yasa tasarısını imzalamasının ardından daha da artmıştı.

Çin son gelişme üzerine ABD’nin Pekin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmıştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU