İngiliz ordusu, gençleri askerliğe teşvik etmek için TikTok kullanmaya başladı

Ordu görüntülerinin "kimlik hırsızlığı" ile gündeme gelen Çin merkezli Tik Tok’ta yer alması endişelere yol açtı

İngiliz ordusu, istihdam etmek üzere gençlerin ilgisini çekebilmek için casusluk ve kimlik hırsızlığı suçlamalarıyla gündeme gelen Çinli video paylaşım sitesi TikTok’u kullanmaya başladı.

Ordu adına açılan ‘BritishArmyHQ’ ve ‘The Guards’ hesaplarında, tankların ve askerlerin yer aldığı eğitim görüntüleri paylaşılıyor. 

Uygulama, ordunun yanı sıra Kraliyet Muhafızları Birimi tarafından da kullanılıyor.

Açıldıktan kısa bir süre sonra 50 bin takipçiye ulaşan orduya ait hesapta askerlerin tank sürdüğü ve askerlikle ilgili sorulara yanıt verdiği görülüyor.

İngiltere gençleri askerliğe ikna etmeye çalışıyor

TikTok hamlesi, İngiliz ordusunun gençlere yönelik ilk kampanyası değil.

Bu yılın başında ordu tarafından başlatılan bir kampanyada, gençlere hitap eden posterler kullanılmıştı.

Günümüzde gençler arasında kalıplaşmış ifadelerin kullanıldığı posterlerde “Telefon zombileri, selfie bağımlıları: ordunun sana ihtiyacı var” gibi ifadeler yer almıştı.

Askeriyenin sert ve sağlam karakterlere yönelik olduğu klişesini kırmak isteyen İngiliz ordusu kapılarının herkese açık olduğunu ispatlamayı, farklı karakterlerin özelliklerinden faydalanmayı planlıyor.

İngiltere, orduya başvuranların sayısında yaşanan azalma nedeniyle, 82 bin er hedefini son yıllarda tutturmakta zorlanıyor. Poster ve televizyon reklamlarından oluşan kampanyalarla daha geniş kitlelere ulaşmayı isteyen İngiliz ordusu, savunma bütçesi açısından dünyanın 5'inci büyük ordusu.

ABD ordusu yasaklamıştı

ABD Senatosu’ndaki üst düzey Demokrat Chuck Schumer, ABD ordusunu, Amerikan gençlerini orduya alırken popüler video uygulamasının kullanımının potansiyel risklerini incelemeye çağırmıştı.

Bunun üzerine ordu, TikTok'un üniformalı olarak kullanılmasını yasaklamıştı.

TİkTok’a kullanıcı bilgilerini sızdırdığı suçlaması 

Çinli teknoloji şirketi ByteDance’in sahibi olduğu sosyal paylaşım sitesi TikTok’a bir üniversite öğrencisi tarafından “kimlik bilgilerinin rızası dışında kullanıldığı” gerekçesiyle dava açılmıştı.

Dava kapsamında, TikTok, kullanıcıların rızası olmadan üyelik bilgilerini reklam ve kar amaçlı satmak ve bunun üzerinden haksız kazanç elde etmekle suçlanmıştı.

Dünya genelinde yaklaşık 500 bin aktif kullanıcısı olduğu belirtilen TikTok, Amerikalı kullanıcıların bilgilerini saklamadığını açıklamıştı. TikTok, kullanıcı bilgilerini Çin'deki sunucularda sakladığı ve bazı videolara da sansür uyguladığı gerekçesiyle eleştiriliyor.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU