Macron Ankara’yı “IŞİD’in vekili örgütlerle iş birliği yapmakla” suçladı, Trump Türkiye’ye yaptırım konusuna “baktıklarını” söyledi

Macron: Türkiye'ye baktığımda IŞİD'e karşı bizimle omuz omuza çarpışanlarla savaştıklarını görüyorum

Fotoğraf: AA

 

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Londra’da NATO Liderler Zirvesi’nde görüştü.

İki lider, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Liderlerin hedefinde Türkiye vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Donald Trump, S-400'leri satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım başlatıp başlatmayacağı sorusuna, "Şu anda bakıyoruz, hatta konu hakkında konuşuyoruz" cevabını verdi Trump, "Bildiğiniz gibi Türkyie Patriot füzelerini almak  istedi ve Obama yönetimi izin vermedi. Ancak başka bir sistemi  alacak oldukları zaman izin verdi" dedi.

ABD Başkanı, İran konusunda yaptığı değerlendirmede de "Çok büyük gösteriler oluyor. Birçok kişiyi öldürüyorlar ve kimse bilmesin diye de interneti kapatıyorlar." ifadesini kullandı.

Trump, gösteriler konusunda değerlendirme yapmayacağını ama desteklemediklerini kaydetti.

Macron da Türkiye'yi Suriy'de IŞİD’in "vekili" örgütlerle iş birliği yapmakla suçlayarak, Ankara'nın "muğlak"  tavrını Londra'daki NATO toplantısında netleştirmesi gerektiğini söyledi.

Macron, "Bugün ortak düşmanımız terör örgütleri. Üzgünüm ama  masada ortak bir (terör örgütü) tanımı yok. Türkiye'ye  baktığımda IŞİD'e karşı bizimle omuz omuza çarpışanlarla savaştıklarını görüyorum, (Türkiye'nin) ise bazen IŞİD'in vekili örgütlerle çalıştığını görüyorum" dedi.

IŞİD konusunda bir "muğlaklık" olmaması gerektiğini söyleyen Macron, "Türkiye'nin müttefiklerin cihatçı gruplara karşı mücadelesine yardımcı olan Kürt milisler karşısındaki eylemlerinin daha iyi bir koordinasyona gerek olduğunu ortaya koyduğunu" söyledi. Macron "Türkiye ile güvenlik, ticaret, göç, Avrupa Birliği ve Fransa konusunda işbirliğini kaybettik" ifadelerini kullandı.

"Sormak istiyorum, nasıl oluyor?"

Fransa Cumhurbaşkanı S-400'lerle ilgili olarak Türkiye'ye ayrıca şu ifadelerle yüklendi:

Tüm liderlere saygım var ama benim hakkımda kötü şeyler söyleyenlere bir şey diyemem. Ancak Türkiye'den netlik istiyorum. Hem NATO üyesi olup hem S-400 almak nasıl mümkün oluyor? Bu teknik olarak mümkün değil. ABD Patriot vermediyse, Türkiye, Avrupa'nın NATO'ya uyumlu füze sistemlerini alabilirdi. Ama bunu almamayı Türkiye seçti. Rusya'yı tercih etti.

Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU