Gezegendeki 7,7 milyar insanın her birine 32 bin 500 dolar borç düşüyor

Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre tüm dünyada kamu, özel sektör ve hane halklarının borçları 250 trilyon dolar ile tarihi rekor düzeyde. Bu, dünya ekonomisi büyüklüğünün üç katı anlamına geliyor

Fotoğraf: Twitter

Dünya Gazetesi’nden Hilal Sarı’nın Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) verilerinden derlediği haberine göre tüm dünyada borçluluk miktarı 250 trilyon dolara ulaşarak tarihi rekorunu kırdı. 

Kamunun, özel sektörün ve hane halklarının borçlarını kapsayan bu miktarın 255 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor. 

Dünyanın toplam gayrisafi yurt içi hasılasının üç katına denk gelen borçluluk miktarı, IIF verilerine göre sadece 2019’un ilk altı ayında bile 7,5 trilyon dolar arttı. 

Mevcut durumda, çocuklar da dahil gezegendeki 7,7 milyar insanın her birine 32 bin 500 dolar borç düşüyor.

Bir sonraki küresel krizin nedeni: Borç 

Dünya Gazetesi’nin haberinde küresel finansal kriz sonrası küresel ekonomiyi canlı tutmak adına politika yapıcıların sıfıra yakın ve negatif faizlerle bu borç dağının büyümesine izin verdikleri ifade edildi. 

Borcun bu hızda yükselmesi yatırımcılar için büyük bir endişe kaynağı olurken, küresel ekonomideki bir sonraki kırılmanın bu borçlardan kaynaklanacağını öngören ekonomistlerin sayısı da artıyor.

En yüksek hane halkı borcu Avustralya'da 

IIF’nin raporuna göre Çin ve ABD ekonomileri borçtaki artışın yüzde 60'ından sorumlu.

Hane halkı en borçlu ekonomiler Avustralya ve Güney Kore iken ABD'deki eğitim kredileri ise 1,5 trilyon dolara ulaştı. 

2018’de 65,7 trilyon dolar olan kamu borçlarının 2019'da 70 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 

Hükümetler ve finans dışı özel sektör, küresel borcun son on yılda 70 trilyon dolardan fazla artmasının en önemli iki nedeni olarak gösteriliyor. Her iki sektörün de borç stoğu son on yılda 27 trilyon dolar artmış.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU