Kuzey Kore'ye yaptırımları ihlalle suçlanan kripto para geliştiricisi serbest kalacak

Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları ihlalle suçlanan kripto para birimi Ethereum geliştiricisi ABD'li Virgil Griffith tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalacak

Virgil Griffith (Lulu Lorien/Wikimedia)

Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti’ne kripto para birimleri hakkında bilgi edinme yardımı yaptığı suçlamasıyla Los Angeles Havalimanı'nda kasım sonunda gözaltına alınan kripto para birimi Ethereum gelişticisi Virgil Griffith pazartesi günü ön duruşmaya çıkarıldı.

New York Güney Bölge Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre Griffith,  “Yaptırımları aşmak amacıyla kripto para birimi ve blokzincir teknolojisini nasıl kullanacakları konusunda sunum ve teknik yardım yapmak üzere Kuzey Kore’ye seyahat ederek Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (International Emergency Economic Powers Act, IEEPA) ihlal etmekle” suçlandı.

Cuma günü yapılan suç duyurusunda Griffith’in Kuzey Kore’ye “Blokzincir ve Barış” adlı bir sunum yapmak üzere Kuzey Kore’ye seyahat izni istediği ancak reddedildiği belirtildi. Suç duyurusunda Grifftih’in akabinde bunun ABD’nin Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını ihlal edeceğini bilmesine rağmen “Kuzey Kore ve Güney Kore arasında Kriptoparabirimi-1’in mübadelesini sağlamak için plan yapmaya başladığı” öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Pyongyang Blokzincir ve Kripto para birimi Konferansı" nisan ayında Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yapılmıştı. Suç duyurusuna göre Griffith, Kuzey Kore'ye seyahat izni alamayınca Çin üzerinden izinsiz şekilde Kuzey Kore'ye gitti.

Pazartesi günkü duruşmanın ardından açıklama yapan Griffith’in avukatı Brian Klein'sa 36 yaşındaki müvekkilinin kefaletinin ödenmesi sonrası tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılacağını söyledi.

Daha önce kripto para birimleri ve siber güvenlik alanlarından önde gelen isimleri temsil eden Klein, müvekkilinin kefalet ödenene kadar cezaevinde tutulacağını ve serbest kalmasının birkaç hafta sürebileceğini vurguladı.

Griffith, IEEPA'yı ihlal etmekten suçlu bulunursa 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.  IEEPA, ABD vatandaşlarının Hazine Bakanlığı'nın onayı olmadan Kuzey Kore'nin de aralarında olduğu diğer ülkelere mal, teknoloji ve hizmet ihraç etmesini yasaklıyor. 

Ethereum Foundation'un kurucusu Griffith'i savundu

LinkedIn profilindeki bilgilere göre Singapur'da ikamet eden Griffith, Ekim 2016'dan beri İsviçre merkezli Ethereum Foundation'da çalışıyor. Olayın medyaya yansıması sonrası açıklama yapan kurum Grifftih'in seyahatinin "kişisel" olduğunu, Kuzey Kore'ye yapılan seyahati onaylamadığını ve desteklemediğini belirtti. 

Ancak Ethereum'un kurucularından Vitalik Buterin Twitter'dan yaptığı açıklamada Griffith'i savundu. Ethereum Foundation'ın Griffith'in Kuzey Kore'ye yaptığı seyahatin masraflarını ödemediğini de söyleyen Buterin şu ifadeleri kullandı: 

Jeopolitik açık fikirlilik bir erdem. Çocukluklarından  beri en büyük şeytani düşmana inanmakla eğitilen bir grup insana gidip, onların söylediklerini dinlemek takdire şayan. Tüm taraflarda bunu yapan daha fazla kişi olsa dünya daha iyi bir yer olur.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU