Erdoğan'dan termik santrallerle ilgili açıklama: Teklifi getirenler sözlerinde durmadı, biz de imzayı atmadık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu termik santralinin daha baştan satışında filtre takılması kararı var. Siz çok daha fazla para kazanacaksınız diye biz halkımızı zehirleyemeyiz" dedi

Fotoğraf: AA

NATO toplantısına katılmak için Londra'ya hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik görüşmeler yapacağı zirve öncesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Termik santrallerle ilgili veto kararı hakkında konuşan Erdoğan, "Ne yazık ki yüklenici firmalar filtre çalışmalarını gerçekleştirmediler ve şimdi de süre uzatımı talebinde bulunuyorlar. Teklifi getirenler sözlerinde durmadı, bu yüzden imzayı atmadık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, düzenlemeyi veto etmeden önce Ak Partili vekillere görüş aktarıp aktarmadığına yönelik soruya, "Adil olarak bunu tekrar meclise göndermekten başka bir seçeneğim olamazdı" şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Adil Öksüz'ün yerini biliyoruz" sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Maalesef bu FETÖ'cü teröristleri bize bugüne kadar teslim etmediler. Şu anda bununla ilgili böyle bir durum yok. Burada İçişleri Bakanlığımız yapılacak bir operasyonla karga tulumba alır gelir mi, o ayrı bir konu, onu da zaman içerisinde görürüz" ifadelerini kullandu.

Türkiye'nin NATO'nun vazgeçilmez bir ortağı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, "Bazı çevreler art niyetli şekilde ülkemizin NATO’ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim duruşumuz ve yerimiz bellidir" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Teklifi getirenler sözlerinde durmadı, bu yüzden imzayı atmadık"

Her şeyden önce bu erteleme ilk defa böyle bir talep önümüze gelmiyor. Daha önce de bu talep geldi ve bu ertelemeler yapıldı. Ne yazık ki yüklenici firmalar maalesef buralardaki filtre çalışmalarını gerçekleştirmediler ve şimdi yeniden tekrar bir süre uzatımı talebinde bulunuyorlar. Biz tabi bir şeyde kararlılığımız var, Paris Sözleşmesi ile bir süreci yaşadık yaşıyoruz. Orada da iklim değişikliği ile ilgili birçok teklif geldi, fakat bu teklifi getirenler sözlerinde durmadılar, bu yüzden biz imzayı atmadık. Böyle bir teklifi parlamentomuzdan geçiremeyiz dedik. ABD de bunu imzalamış değil. Derdimiz yenilenebilir enerji konusunda bir defa havanın kirletilmesine, insanımızın temiz havayı solumasına fırsat vermeyen bu tür kuruluşları biz ila nihaye çalıştıramayız. Bu termik santralinin daha baştan satışında filtre takılması kararı var. Siz çok daha fazla para kazanacaksınız diye biz halkımızı zehirleyemeyiz.

"Adil olarak bunu tekrar meclise göndermekten başka seçeneğim olamazdı"

(Düzenlemeyi veto etmeden önce Ak Parti grubuna bunu iletip iletmemesiyle ilgili) O dönemde de yine aynı şeyler gündemimizde oldu. Bunları hep konuştuk. Kendileriyle görüşmelerimiz oldu. Eğer bu bacalara modern anlamda filtreleri yerleştirmezseniz bu işin süresi hemen anında kısıtlanır. Verilen sözler, biz de insanımızı düşünüyoruz vesaire ama ne yazık ki çevre noktasında verdikleri sözleri tutmadılar. Yine kendileriyle görüştüğümüzde hala partikül değerlerini düşürdük falan diyorlar, istediğin kadar düşürdüm de, halkım diyor ki biz burada hava kirliliğinden zehirleniyoruz, bu noktada kararı verecek halktır. Kendileri buna uymadılar, adil olarak bunu tekrar meclise göndermekten başka bir seçeneğim olamazdı. Bu bölgeye süratle bizim oraya doğalgazı getirebiliriz ve buradaki enerji ihtiyacımızı gideririz.

Adil Öksüz açıklaması: Gittiği ülkelerin yönetimleri tarafından koruma altında

(İçişleri Bakanı Soylu'nun Adil Öksüz açıklaması) Aslında bu ifade bu haddini bilmez malum kişi, bu ülkeden kaçmıştır ama sürekli olarak ne yazık ki gittiği ülkelerin yönetimleri tarafından koruma altında. Şu anda ona benzer binlerce FETÖ'cü terörist buralarda yaşıyor. Biz bunların iadesini istedik, adreslerini verdik. Maalesef bize bunları teslim etmediler. Şu anda bununla ilgili böyle bir durum yok. İçişleri Bakanlığımız yapılacak bir operasyonla karga tulumba alır gelir mi onu da zaman içerisinde görürüz.

NATO’nun sağladığı güvenlik şemsiyesi bizim için çok önemli. Ancak ittifakın bir yenilenme ihtiyacı içinde olduğu da açıktır. 2000’lerin bakış açısıyla bugünü kavrayamayız. NATO’nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin davranması gerekiyor. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO’nun kendini güncellemesi açıktır. Zira güvenliğin bölünmezliği, dayanışma ve beraberlik ruhu NATO ittifakını ayakta tutan taşıyıcı sütunlardır.

"Ülkemiz NATO'nun vazgeçilmez bir ortağıdır"

Aynı şekilde NATO’nun caydırıcılığını azaltacak popülist beyanlardan da uzak durulmalıdır. Alternatif aramak yerine NATO’yu daha güçlü kılacak çalışmalar içinde olmalarını bekliyoruz. NATO’nun da hududu olan güney sınırlarımızda ülkemizle beraber Avrupa’yı ve tüm müttefikleri etkileyen hadiseler yaşanıyor. Terör çatışma ve bunların tetiklediği düzensiz göç hareketleri Avrupa Atlantik coğrafyasının tamamında istikrarı tehdit ediyor. Türkiye göç akınlarının önlenmesi bağlamında kritik roller üstlenen bir ülkedir. Ülkemiz NATO’nun vazgeçilmez bir ortağıdır. Müttefiklerimizin bizimle sergileyecekleri samimi dayanışma ittifakımızı zayıflatmaz, tam tersine güçlendirir. Bu mesajımızı müttefiklerimize açıkça verecek, terör karşısında ilkeli bir tavır göstermelerini kendilerinden isteyeceğiz.

"Amasız fakatsız destek verilmesini istiyoruz"

Terörle mücadelesinde ülkemize amasız fakatsız destek verilmesini istiyoruz. Londra toplantısı ittifakın 2020’li yıllara kendini uyarlamasının da ilk adımı olacaktır. Bazı çevreler art niyetli şekilde ülkemizin NATO’ya mensubiyetini gölgelemeye çalışsalar da bizim duruşumuz ve yerimiz bellidir. Ülkemizle ilgili kötü niyetli tartışmaları dikkate almadık, almıyoruz. Gittiğimiz Londra’da bazı devlet başkanlarıyla da görüşmelerimiz olacak. Bugün Fransa ve Almanya liderleriyle beraber bir dörtlü zirve toplantısını yapacağız. Suriye ve Libya başta olmak üzere bölgesel konuları ele alacağız. Hem barış pınarında gelinen son durumu hem de Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleriyle ilgili projelerimizi anlatma fırsatı bulacağız. Türkiye’nin PKK YPG ile mücadele kararlılığını en üst düzeyde ifade edeceğiz. Bizim terör örgütü tanıdıklarımızı NATO tanımıyorsa kusura bakmasınlar, biz öyle tanımaya devam edeceğiz.

Erdoğan, NATO İttifakı'nın kuruluşunun 70'inci yıl dönümü dolayısıyla Londra'da düzenlenecek NATO Liderler Toplantısı'na katılmak üzere Birleşik Krallık'ı ziyaret edecek. Erdoğan, ziyaret vesilesiyle Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Dörtlü Zirve'ye iştirak edecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU