Ruhani'den "internet" özeleştirisi: Yanlış yaptık

İran Cumhurbaşkanı ülkesindeki internet yasaklarını eleştirdi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani - Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesindeki internete yönelik kısıtlamaları eleştirerek, "İnternete engel koyarak yanlış yaptık" dedi.

Başkent Tahran'da İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi ve bakanlık yöneticileriyle bir araya gelen Ruhani, ülkedeki internet yasaklarını eleştirdi. 

Birçok sosyal mecra ve internet sitesine erişim yasağı getirilmesine tepki gösteren Ruhani, "Gökyüzünden yetkilendirildiğimizi ve buna göre yeryüzündekiler hakkında emirler çıkarabileceğimizi zannediyoruz. Ancak böyle bir şey yok" diye konuştu.

Yeni teknolojilerde birçok faydaya karşı sınırlı tehlikelerin de olduğunu söyleyen Ruhani, gelişen teknolojinin halkın yaşamından koparılamayacağını belirterek, "Halkın genel taleplerine karşı mücadele etmek ne doğrudur, ne yasaldır ne de meşrudur. Kamuoyu iradesine karşı savaşamayız. Teknolojiye ve yeni gelişmelere karşı direnmek geride kalmış bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı. 

"İnternete engel koyarak yanlış yaptık" diyen Ruhani, bir talimatla her şeyi yasaklayabileceklerini düşündüklerini ancak insanların filtre kırıcı programlarla bu engellemeleri aştığını ve alınan yasakların başarısız olduğunu söyledi.

İran'da sosyal medya kullanımı

İran'da  2009'da gerçekleştirilen ve tartışmalı bulunan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylara, Twitter açıktan destek vermekle suçlanmıştı. Bunun ardından ülkede sosyal medya uygulamaları Twitter ve Facebook yasaklanmıştı.  

Ülkede geçtiğimiz yıl da "ulusal güvenliğin sağlanması" gerekçesiyle sosyal mesajlaşma uygulaması Telegram yasaklanmıştı. 

İran'da internet kullanıcılarının yüzde 55'le en çok kullandıkları Telegram'ın ardından yüzde 23'le Instagram daha sonra Twitter geliyor. 

Twitter, yasak olmasına rağmen İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başta olmak üzere devletin üst düzey isimleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. 

Meşhed kentinde 28 Aralık 2017'de bir grup göstericinin, ülkedeki hayat pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmesiyle başlayan gösteriler, kısa sürede ülke çapında rejim karşıtı gösterilere dönüşmüştü.

Göstericiler eylemlerini Telegram başta olmak üzere yabancı mobil uygulamalar üzerinden organize etmişti. Telegram, 80 milyon nüfusa sahip ülkede yaklaşık 40 milyon kişi tarafından kullanılıyordu. 

Yasakların ardından geçimlerini bu mecralardan sağlayan yaklaşık 15 bin kişinin işsiz kaldığı belirtiliyor. 

DAHA FAZLA HABER OKU