Kişiliğimizi değiştirebilir miyiz? Bilim insanları “belki” diyor

Araştırmacılara göre yetkililer kişiliğe dair bilimsel kanıtlarla bilgilendirilmiyor

(Pxfuel)

Bireylerin kişilik özelliklerini değiştiremeyeceğine dair yaygın bir kanı var. Örneğin bir atasözüne göre insan 7’sinde neyse 70’inde de odur. Ancak kişiliğe yönelik son bilimsel araştırmaları inceleyen bir grup bilim insanı, bu yargının değişebileceğini söylüyor.

Aralıksız çabalar ve kişisel yaşamdaki önemli olayların kişilik özelliklerini değiştirebileceğini söyleyen bilim insanları, Kişilik Değişim Konsorsiyumu ismiyle bir araya geldi.

Elde edilen veriler, Kaliforniya, Davis Üniversitesi’nden Wiebke Bleidorn ve Christopher Hopwood’la birlikte 13 diğer yazarın hazırladığı “Kişilik Özelliklerinin Politikayla İlgi Düzeyi” başlıklı makalede açıklandı.

American Psychologist dergisinin aralık sayısında yayımlanması planlanan makalede, doğru yaşta yapılan kalıcı müdahalelerin bireylerin kişilik özelliklerini değiştirebileceği belirtildi. 

Ancak açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, uyumluluk ve duygusal denge diye sıralanan bu özellikler nispeten sabit kalıyor. Bu da söz konusu özelliklerin, değişme potansiyeli taşıdığını ama bu değişimin çok zor olduğunu gösteriyor.

Öte yandan bireylerin sosyal refahını sağlamaya yönelik kamusal kaynaklar, genellikle işe yaramayan ve maliyetli müdahaleler için ayrılıyor.

Araştırmacılara göre bunun nedeni, yetkililerin kişiliğe dair bilimsel kanıtlarla bilgilendirilmemesi:

Politika yapıcıların kişilik özelliklerine dair kanıtlarla bilgilendirilmesi, daha fazla sürdürülebilir kaynağa yatırım yapması, kişilik değişimini daha iyi anlamaya çalışarak, en iyi sonuçları elde etmek için gereken kaynaklara dair daha net düşünmesi faydalı olacaktır.

Kişilik özelliklerine neden odaklanmalı?

Araştırmacılara göre kişilik özellikleri, birçok önemli sosyal davranışı açıklayabiliyor. Geniş ölçekli bu özelliklerin hem kalıcılığı hem de değişebilirliği, onları büyük ölçekli müdahaleler için umut veren hedefler haline getiriyor.

Scienceblog'un haberine göre doğru soruların, kişilik özelliklerine dair daha kesin bilgiler sağlayacağını söyleyen yazarlar, bu sorulardan bazılarını şöyle sıraladı:

  • Sosyal medya ve video oyunlarının uzun vadeli etkisi nedir?
  • Çocuklarımızın kibar ve çalışkan olmasını nasıl sağlarız?
  • İnsanların yeni konulara duyarlı olmasına nasıl yardımcı oluruz?
  • İnsanlara zarafet ve haysiyetle yaşlanmasını sağlamanın en iyi yolu nedir?

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU