100’ü dövülen, 250’si soyulan ve cezalardan bıkan tekel bayileri sokağa inecek

İstanbul’da 2019’da 100’e yakın tekel sahibi, içki satmadıkları kişilerce darp edilirken, en az 250’si de soyuldu. Kendisini polis, zabıta olarak tanıtan dolandırıcılardan, yüksek cezalardan bıkan tekel bayileri 8 Aralık’ta Kadıköy'de eylem yapacak

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar / Independent Türkçe

2013 yılında başlayan "Saat 22:00’dan sonra içki satış yasağı", tekel ürünleri satan küçük esnafın sayısını ciddi oranda azalttı. Tekel ürünleri satan marketler ise çoğalıyor. 

Yaşadıkları sorunların ardından Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği adı altında örgütlenmeye çalışan tekel bayileri, önümüzdeki 8 Aralık'ta Kadıköy’de sokağa inerek seslerini duyurmaya çalışacak.

Eylemin gerekçesini ve amacını konuşmak için ulaştığımız Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda yüzde 31 azalarak; 240 binden 165 bine düştüğünü söylüyor.

Buna karşın sadece son bir yılda zincir market sayısı yüzde 13 artarak 28 bine ulaşmış.

Marketlerle rekabet edemeyen küçük esnafın büyük sorunlarla uğraştığını söyleyen Dündar, şöyle isyan ediyor…

Biz de 22:00’a kadar alkol satabiliyoruz, büyük zincir ve gros marketler de... 

Yapacağımız eylemde içki satış yasağının küçük esnaf için ya 24:00’a kadar uzatılmasını ya da marketler için akşam 20:00’a çekilmesini isteyeceğiz. Çünkü bu marketler yüzünden küçük esnaf satış yapamıyor.

22:00 ile 06:00 arası alkol satışını yasaklama yasası bir garabet yasasıdır, büyük zincir marketler ve gros marketlere yönelik hiçbir düzenleme yapmadan çıkarılan bu yasa küçük esnafı ortadan kaldırma yasasıdır.


“Yasak bizi müşterilerle ve kolluk güçleriyle karşı karşıya getirdi”

Dündar, 22:00’dan sonra başlayan alkol satış yasağının esnafı farklı sorunlarla da başbaşa bıraktığını belirtiyor.

Bunların başında da yasak olduğu halde ısrarla ürün almak isteyen ve reddedilince de agresifleşen kişiler olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz yıllarda alkol satmayı reddettiği kişilerce öldürülen ve ağır yaralanan arkadaşlarının olduğunu belirten Dündar, sadece İstanbul'da, 2019 yılı içerisinde 100’e yakın arkadaşlarının içki satmayı reddettiği kişilerce darp edildiğini, şehir dışındakilerle birlikte bu sayının daha yüksek olduğunu öne sürdü.

tekel bayi.jpg
Ağır cezalar tekel bayilerini yıldırmış durumda / Fotoğraf: AA

 

Satışın yasak olduğu saatte satılan bir biranın cezası 55 bin lira

İçki satmadıkları zaman kimi saldırganların hedefi olan tekel bayileri yasağa karşın sattıklarında kolluk güçlerinin tutmuş oldukları tutanaklara ve ağır cezalara maruz kalıyor.

Vergisini peşin ödeyip sattığımız bir biradan dolayı aldığımız ceza 55 bin liradır. Sahte içki satanlara, esrar satanlara, bonzai satanlara verilen ceza ise Kabahatler Kanunu gereği uygulanmakta olan cezadır ve denetimli serbestlik ile yumaşatılıyor.


Ağır cezalar dolandırıcılara fırsat yarattı

Cezalar ağır olunca korku ve kaygı da büyük oluyor. Dolayısıyla bu durum dolandırıcılara da fırsat yaratmış. Sahte tekel bayilerinden para koparmaya çalışan sahte polis ve zabıtalar türemiş. Dündar yaşanan sıkıntıyı şöyle anlatıyor.

Sahte kimliklerle kendilerine polis, zabıta süsü veren bazı kişiler sözde yakaladıkları bir kişiyi 22:00'dan sonra getirerek 'Bu kişiye alkol satmışsın' diyerek tutanak tutmaya, karşılığında 2-3 bin lira tutarında rüşvet koparmaya çalışıyorlar.

Maalesef bazı resmi görevliler de haksız tutanaklar tutabiliyor.

 

hırsızlar.jpg
Artan içki fiyatları tekel bayilerinin hedefi haline getirmiş / Fotoğraf: AA

 

Pahalı içki nedeniyle kuyumcuya benzeyen tekel bayileri hırsızların da hedefinde

Artan içki fiyatları Dündar’ın deyimiyle tekel bayilerini adeta kuyumcu statüsüne sokmuş. Büyük bir şişe rakının bile fiyatı 150 lira olunca hırsızlar tekel bayilerini adeta kendilerine hedef bellemiş. Dündar sadece bir yıl içerisinde 250’yi aşkın tekelin sadece İstanbul’da soyulduğunu iddia etti.

“Haksız rekabetin son bulmasını istiyoruz”

Hırsızlık, dolandırıcılık ve zorbalıkla karşı karşıya olan tekel bayilerinin en büyük talebi ise haksız rekabeti son bulması.

"Bu yasa, bize bakkal ve tekelci esnafına çıkarılmış bir yasadır. Bizleri yok etme yasasıdır, yanı başımızda adım başı açılan zincir mağazalara ezdirme yasasıdır” diyen Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

Haksız rekabetin son bulmasını istiyoruz. Bizler AVM ve  zincir mağazaların kapatılmasını değil, düzenleme getirilmesini istiyoruz.

Bizler ;AVM ve zincir mağazaların açılış ve kapanma saatlerinin daha erken saate çekilmesini istiyoruz.

18:00’dan sonra alkol satışı olmasın zincirlerde ve AVM’lerde. Ya da biz 24:00’a kadar satabilelim ki en azından marketlerin açık olmadığı saatlerde biraz satış yapabilelim.


Tekel bayileri ve kuruyemişçiler 8 Aralık’ta Kadıköy’de sokağa iniyor

“Darp ediliyoruz, öldürülüyoruz, iş yerimiz yağmalanıyor, işyerimiz soyuluyor” diyen Dündar, talepleri için tekel bayileri ve kuruyemişçiler olarak 8 Aralık'ta Kadıköy’de bir basın açıklaması yapacaklarını belirterek, büyük katılım beklediklerini kaydetti.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU