Adalet Bakanı Gül: Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi

Adalet Bakanı Gül, kadına karşı şiddetin toplumsal bir sorun, bir ahlak sorunu olduğunu söyledi. Gül, ‘Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi. Bu can kurtarılabilirdi dediğimiz nice canlar zalimce cinayetlere kurban gitti’ dedi

Fotoğraf: AA

Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Aile Hukuku Çalıştayı’na katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül,  aile hukuku alanındaki mevzuat ihtiyaçlarının gündemlerinde olduğunu ve konunun Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde de ele alındığını belirtti.

Çocuk tesliminin icra alanının konusu dışına çıkartılarak, harç alınmadan gerçekleştirilmesinin planlandığını ifade eden Gül, çocukların örselenmelerini önleyen düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Gül, mahkeme temelli aile arabuluculuğu konusuna da fikirler alındığını, dünyadaki örneklerin incelendiğini dile getirdi.

Ama’sı fakat’ı olmaz

Kadına yönelik şiddeti kınayan Gül, şöyle konuştu:

Her nerede ne şekilde yaşanırsa yaşansın kadına karşı şiddetle güçlü şekilde mücadele etmek zorundayız. Kadına şiddet konusunda hiçbir toleransımız olamaz. Kadına şiddetin de 'ama'sı, 'fakat'ı asla olamaz. Bu zorbalık, zalimlik toplumsal bir sorundur, ahlak sorunudur, bir insanlık sorunudur. Bu çerçevede önleyici politikalarımızı geliştirip, koruyucu tedbirleri almak üzere çalışmalarımız devam etmektedir.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yasalaşan birinci yargı paketinde adli görüşme odalarının, çocuk izlem merkezlerinin yasal statü kazandığını hatırlatan Gül, pilot uygulama olarak 7 ilde başlatılan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin de gelecek yıl ülke genelinde yaygınlaştırılacağını aktardı.

Gül, kadına yönelik şiddette mahkemelerce koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının verildiğini, 2019 yılında 174 bin 958 kişi hakkında 509 bin 172 farklı tedbire hükmedildiğini bildirdi.

Öncelikli olarak her bir vakaya özgü tedbirlere hükmedilmesinin, bu tedbirlerin etkin şekilde uygulanmasının zaruret olduğunun altını çizen Gül, vakaya özgü tedbir kararlarının belirlenmesi konusunda uzman desteğinin alınmasını takip edeceklerini kaydetti.

20191202_2_39623130_49982938.jpg
Fotoğraf: AA

 

Aile hakimi başka mahkemede görevlendirilmeyecek

Aile hakimi olarak deneyim kazananların bir sonraki görev yerlerinde de aile mahkemelerinde görevlendirilmesinin önemine vurgu yapan Gül, bu durumdaki hakimlerin başka mahkemelere görevlendirilmesinin tüm birikimin heba olması anlamını taşıdığını vurguladı.

Gül, birden fazla aile mahkemesi bulunan yerlerde bir aile mahkemesinin tedbir mahkemesi olarak belirleneceğini, bu konuda Hakimler ve Savcılar Kurulunun çalışma yaptığını bildirdi.

Adalet, kapısına gelen kadının feryadına kulağını kapatamaz

Eskişehir'de Ayşe Tuba Arslan'ın boşandığı eşi tarafından öldürüldüğü olayı hatırlatan Gül, şunları söyledi:

Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi. Onun gibi nice kadınlar, anneler, eşler şu an aramızda olabilirdi. Bu can kurtarılabilirdi dediğimiz nice canlar zalimce cinayetlere kurban gitti. Artık bu çığlığın son bulması gerektiğine inanıyoruz. Adalet, son bir umutla, çareyle kapısına gelen kadının feryadına sessiz kalamaz, kulağını kapatamaz. Bu feryadı işitmeyen uygulama elbette HSK tarafından da denetlenmektedir. Bu konuda yargısal boyutuyla en ufak ihmal tespiti halinde HSK gerekli her türlü müeyyideyi yapacaktır.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU