Türkiye sınır dışı etmişti: İrlanda ordusu eski mensubu IŞİD gelini, Dublin'e ayak basar basmaz tutuklandı

38 yaşındaki Smith polis merkezine götürülürken, küçük kızının bakımını akrabaları üstlendi

İrlanda RTE televizyonu, Smith’e Dışişleri Bakanlığı’ndan üç konsolosluk yetkilisi, Ordu Özel Harekat üyeleri ve bir Türk güvenlik görevlisinin eşlik ettiğini aktardı (ITV News)

Bir zamanlar İrlanda ordusunda görev yapan IŞİD gelini, iki yaşındaki kızıyla birlikte Dublin'e döndükten sonra tutuklandı.

İslam dinine geçtikten ve radikalleştikten sonra 2015'te Suriye’ye giden 38 yaşındaki Lisa Smith, bir dönem İrlanda Savunma Kuvvetleri'nde görev almıştı.

Savaşın yıktığı ülkede bir mülteci kampında çocuğuyla birlikte yaşayan Smith, Türkiye'den sınır dışı edildi ve pazar günü İrlanda'ya giden ilk uçağa bindirildi.

Smith, sabah saat 10.30'dan hemen önce Dublin Havalimanı'na inmesiyle beraber İrlanda polisi tarafından tutuklandı.

Polis teşkilatı Garda şu açıklamayı yaptı:

İrlanda polisi (Garda Siochana), terör suçlarına karıştığı şüphesiyle (38 yaşında kadın) bir İrlanda vatandaşını Türkiye'den sınır dışı edilmesinin ardından tutukladı (...) Halen, 1939 tarihli düzenlemeyle hazırlanan Devlete Karşı Suçlar Kanunu'nun 30. Maddesi'ndeki hükümler uyarınca Dublin'in güneyindeki bir polis merkezinde gözetim altında tutuluyor (...) İrlanda vatandaşı olan bir çocuk da kadının yanındaydı ve şu an çocuğa akrabaları bakıyor.

İrlanda RTE televizyonu, Smith’e Dışişleri Bakanlığı’ndan üç konsolosluk yetkilisi, Ordu Özel Harekat üyeleri ve bir Türk güvenlik görevlisinin eşlik ettiğini aktardı.

Smith, 4,5 saatlik uçuş boyunca gözaltında değildi ama Dublin Havalimanı'nda İrlanda polisi uçağın inişini bekliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yayımlanan görüntülerde Smith, şiddetli yağmur altında üzerinde pembe bir battaniyeyle uçaktan alınırken görüldü.

Smith aslen İrlanda'nın Kuzey İrlanda sınırına yakın Louth Kontluğu'na bağlı Dundalk kasabasından.

İrlandalı kadın, Suriye'de doğan çocuğunun babasının geçen yıl ölen bir IŞİD şüphelisi olduğunu söylemişti.

Savunma Kuvvetleri'nde nispeten rütbece düşük bir rol almış olsa da Smith, İrlanda hükümetinin resmi jetinde çalışmıştı.

Smith, eski Cumhurbaşkanı Mary Robinson'a ve dönemin Başbakanı Bertie Ahern'e yolculuklarında eşlik etmişti.

Ortadoğu ülkesini yok eden ve milyonlarca kişinin mülteci olmasına neden olan kanlı savaş sırasında IŞİD'e karşı ya da IŞİD'in yanında savaşmak için çok sayıda Avrupalı Suriye'ye gitmişti.

Smith, şiddete karıştığını reddetmişti.

 

 

Başbakan Leo Varadkar, Smith'in İrlanda'ya dönme hakkına sahip olması gerektiğini ve onu vatandaşlıktan çıkarmanın doğru veya merhametli bir hareket olmayacağını söylemişti.

Britanya'daysa ulusal güvenlik danışmanı, yakalanan Britanyalı IŞİD savaşçılarının, adaletle yüzleşmeleri için en iyi yer Birleşik Krallık (BK) olacaksa, buraya geri getirilerek mahkemeye çıkarılacaklarını belirtmişti.

IŞİD'e katılmak üzere 2015'te Suriye’ye kaçan Bethnal Green öğrencisi Şamima Begüm, dönemin İçişleri Bakanı Sacid Cavid tarafından Britanya vatandaşlığından çıkarılmış ve bu durum Begüm'ü BK'ye karşı bir hukuk mücadelesine itmişti.

Begüm, IŞİD bölgesine vardıktan 10 gün sonra, din değiştirmiş Hollandalı Yago Riedijk'le evlendiğini öne sürüyor.

The Times'a verdiği bir röportajda Begüm, Ocak 2017'de kocasıyla birlikte Rakka'dan ayrıldığını ama o dönem bir yaşındaki kızı ve üç aylık oğlunun ölmüş olduğunu belirtmişti.

Begüm'ün üçüncü çocuğu, doğduktan kısa süre sonra yaşamını yitirmişti.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU