Türkiye’nin de içinde olduğu sekiz ülke ortak kart kullanacak 

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) ticareti 'D8P Card' ile yapacak

D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card (payment card) geliştirildiğini söyledi.

Shaari, "Bu kart ile tüm üye ülkeler, kendi aralarında yaptığı ticaret ve diğer her türlü alışverişte yerel para birimleri ile ödeme yapabilme imkânına kavuşacaklar" diye konuştu.

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya D-8 ülkeleri arasında bulunuyor 

2019’da imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması (Preferantial Trade Agreement/ PTA) anlaşmasının meyvelerini toplamayı ümit ettiklerini söyleyen Shaari, üye devletler arasında varılan gümrük anlaşmasıyla da bu tercihli ticaret faaliyetlerinin devam edeceğini ifade etti.  

Üye ülkeler arasında özellikle enerji sektöründe iş birliğinin 2019 hedefi olduğunu söyleyen Shaari, “Enerji kaynaklarının üye ülkelere dağıtılması ve iletilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

D-8 ülkelerinin vatandaşlarına Sabiha Gökçen'den hızlı geçiş imkânı

Havalimanı ağının kurulması ile vize anlaşmasının hayata geçeceğini aktaran Shaari şöyle konuştu: 

“Seçilmiş havalimanı projesinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın seçilmesi konusunda bir iyi niyet mektubu imzaladık. Bu havalimanı ile D-8 üyesi ülkelerin vatandaşları için fast track (hızlı geçiş) hizmeti sağlanacak.”

DAHA FAZLA HABER OKU