Thames Nehri'nde iki ay içinde üçüncü kez ölü balina bulundu

Londra'da Battersea Köprüsü yakınlarında kıyıya vuran minke balinasını yurttaşlar farketti

Dişsiz balinalar alt takımının en küçük ikinci türü olan minke balinaları, 7 - 9.8 m uzunluğunda ve 5 - 10 ton ağırlığındadır (Twitter/thiswordistaken)

Thames Nehri'nde son iki ay içinde üçüncü kez ölü balina bulundu.

Minke balinası olduğu düşünülen deniz memelisi cuma günü Londra'daki nehir boyunca yüzerken birkaç kişi tarafından farkedilmişti.

Köpeğini gezdiren bir kişi dün akşam 21.30 civarında Battersea Köprüsü yakınlarındaki sığ suda balinayı hareketsiz yatarken buldu ve kurtarma ekibinin bölgeye ulaşmasıyla balinanın öldüğü doğrulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce yine Thames Nehri üzerinde 8 Ekim'de Greenhithe köyü yakınlarında Hessy lakabı takılan bir kambur balina ve 18 Ekim'de de Gravesend kasabasında bir kuzey balinası ölü bulunmuştu.

Londra Liman İdaresi'nden (PLA) Martin Garside şunları ifade etti:

"Thames Nehri'nde çok nadir balina bulunur ancak şimdi son iki ayda üç kere bunu yaşamış durumdayız. Hepsi farklı türlerden ve bu nedenle belli, basit bir nedeni yok. Umarım buna neyin yol açtığını öğrenebiliriz, bu sadece doğa kaynaklı mı yoksa bazı dışsal sebepler mi var?"

PLA bulunan balinayı önce Londra'nın doğusundaki tesise götürdü, ardından otopsi için Londra Zooloji Derneği'nden (ZSL) uzmanlara teslim etti.
 


ZSL'ye göre balina, yunus ve liman yunusu türlerini içeren balinalar takımından 600'e yakın deniz memelisi her yıl Birleşik Krallık (BK) kıyılarında kıyıya vurmuş şekilde bulunuyor.

Derneğin 25 yıllık bir zaman dilimi boyunca BK'daki kıyıya vurma vakalarını incelediği araştırması, balıkçılık faaliyetlerindeki kasti olmayan yakalamaların ve bulaşıcı hastalıkların bu türler için en büyük ölüm sebebi olduğunu gösterirken canlı şekilde karaya vurma üçüncü sırada yer alıyor.

Hessy isimli kambur balina Thames'de ilerleyen bir geminin çarpması sonrasında ölmüştü, canlı şekilde kıyıya vuran kuzey balinasıysa "ciddi bir bağırsak paraziti enfeksiyonundan" muzdaripti.

2016'da "Benny the Beluga" (İngilizcede "Benny" bir erkek ismi olarak kullanılırken, "Beluga" beyaz balinaları ifade eder. ÇN) ismi verilen beyaz balina, Thames Nehri'nde tespit edilmesinin ardından küresel iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin ortaya çıkardığı tehditi gösteren bir sembole dönüşmüştü.

Bu olayın her nasılsa alışılmadık bir biçimde mutlu bir şekilde sonlandığına inanılıyor. Garside şöyle dedi: "Bu hayvanın evine dönmeyi başardığından yüzde 99 eminiz."

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU