Çavuşoğlu: Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada tarih değişecek

Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin jeopolitik konumu bakımından, dünyada gerçekten çok dikkat çekici bir durumu ve potansiyeli var

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak nitelediği Kanal İstanbul’a kazma vurulduğu zaman “dünya tarihinin değişeceğini” söyledi.

Çavuşoğlu, Antalya'nın Alanya ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen AK Parti Gençlik Kolları Akdeniz Bölge Toplantısı'na katıldı. Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada dış politikayı etkileyen unsurların başında coğrafyanın geldiğini söyledi.

Dünyadaki çatışmaların yüzde 60'ının Türkiye'nin bulunduğu bölgede olduğunu ve bu nedenle kriz yönetimi ya da çözümüyle ilgili ön alıcı olunması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Özellikle Türkiye'nin jeopolitik konumuna baktığımız zaman bunu çok iyi değerlendirmek lazım. Dün TANAP'ın açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız birçok liderle yaptı. Türkiye'nin jeopolitik konumu bakımından, dünyada gerçekten çok dikkat çekici bir durumu ve potansiyeli var. Şimdi enerji koridoruyuz. TANAP, daha önceki projeler Bakü, Tiflis, Ceyhan ve Şahdeniz projeleri, Türk Akımı... TANAP ve Türk Akımı-2 Avrupa'yı hedefliyor. TANAP'tan biz de alacağız. Ortağız. Aynı zamanda Türkiye, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasında en kritik ülke. Geçtiğimiz günlerde Çin'den gelen tren tünelin altında geçti. Daha sonra 3. köprüde yapılacak raylı sistemle beraber oradan geçerek. Londra ile Tokyo'yu bağlayan ülke konumuna geçtik. Bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek. Dönüm noktası olacak.

“AB’de üyelik dolayısıyla saçma bir dayanışma anlayışı var”

Doğu Akdeniz'de tüm uyarıları rağmen Kıbrıs çevresindeki hidrokarbon zenginliklerini paylaşmak istemeyenlerin,  Avrupa Birliğine (AB) güvendiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, AB'de sadece üyelik dolayısıyla saçma bir dayanışma anlayışı bulunduğunu dile getirdi.

“Maruz kalınan haksızlıkta dayanışmanın önemli olduğu”nun altını çizen Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

İnsan hakları da dahil en ileri yanlışı üye ülke yapıyorsa, 'Dayanışma ruhuyla bir şey demememiz lazım' diyorlar. İşte Fransa'nın yaptığı. Fransa'nın olağanüstü hali yasalarla normal hale getirildi. Bugün Fransa, insan hakları konusunda Avrupa'nın en geri ülkesi. En son, çocuklarını okula götürmeye çalışan başörtülü annelerin okul etrafına gelmesini bile yasakladılar. Bunu ne ile izah edersiniz? Macron liberal diye geldi, Sarkozy'den beter çıktı. Yasakçı yaklaşım Le Pen'den daha kötü.

AA

DAHA FAZLA HABER OKU