İran Meclis Başkanı: Irak'ta Sistani olduğu için gelişmelerden endişeli değiliz

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani olduğu için bu ülkedeki gelişmelerden endişeli olmadıklarını ve onun aldığı tedbirlerle sorunun çözüleceğini söyledi

Fotoğraf: Reuters

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Irak'taki son siyasi gelişmeleri Meclis Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi. 

Laricani, Irak'ta Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani olduğu için bu ülkedeki gelişmelerden endişeli olmadıklarını ve onun aldığı tedbirlerle sorunun çözüleceğini söyledi:

Sistani, meselenin farklı boyutlarına hakim birisi ve şimdi aldığı tedbirlerle sorunu çözüyor. Bizden yardım istenirse hizmetlerindeyiz fakat önemli olan Sistani'nin aldığı tedbirdir. Irak'ta olgun siyasi ve mezhep şahsiyetleri var ve onlar sorunları çözebilir, yardıma ihtiyaç yoktur.

ABD'nin Irak'ı ele geçirmek için IŞİD'i tahrik ettiğini öne süren Laricani, Tahran ile Washington arasındaki sorunlar ile ilgili de konuştu.

Laricani, sorunların çözümü için siyasi irade olduğunu belirtti, yaşanılanın çıkmaz bir sokak olmadığını söyledi: 

Müzakere yapan kişiler var. Maksimum baskı politikası kesinlikle yanlış bir yöntem ve bunu düzeltmeleri gerekiyor. Bazı ülkeler çaba gösteriyor ve biz de kapıları kapatmadık ancak asıl önemli olan ABD'lilerin bu yöntemin doğru olmadığını anlamalarıdır.

"Aday olmayacağım"

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, 21 Şubat 2020'de yapılacak 11. dönem milletvekilliği seçiminde aday olmayacağını ve Meclis Başkanlığında bulunduğu 12 yıllık sürenin yeterli olduğunu ifade etti. 
 

laricani.jpg
Ali Laricani / Fotoğraf: Reuters


Laricani, 2021'de gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağı ile ilgili iddialar için ise "Böyle bir planım yok" yorumu yaptı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU