Trump’ın İran yaptırımlarını baypas eden “takas” sistemine 6 ülke daha katıldı

Tahran’ın petrol satışı karşılığında Avrupalı şirketlerden ürün ya da hizmet almasına imkan tanıyan özel ticaret mekanizması INSTEX’e yeni ortaklar katıldı

ABD'nin yaptırımları artırması, Avrupalı şirketleri İran'la ticaret için alternatif yol bulmaya sevk etmişti (Reuters)

Avrupalı şirketlerin ABD yaptırımlarını bertaraf edip İran’la ticaret yapmasına imkan tanıyan Ticareti Destekleme Enstrümanı’na (INSTEX) 6 ülke daha katıldı.

Yapılan ortak açıklamada INSTEX’in kurucuları olan Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ın Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Norveç ve İsveç’in de sisteme dahil olmasından memnuniyet duyduğu kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, 6 yeni üyenin eklenmesinin “INSTEX’i daha da güçlendirdiği ve katılımın Avrupalı ülkelerin İran’la meşru ticareti kolaylaştırma çabalarının da göstergesi olduğu” belirtildi.

Kurucu ülkeler bu durumun, “İran’ın nükleer programına dair 2015 tarihli Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) taahhütlerinin sürdüğünün açık bir işareti olduğunu” vurguladı.

İran’ın “hiçbir erteleme” olmaksızın anlaşmadaki şartlara dönmesi gerektiği konusunda ısrar eden ortaklar, “KOEP çerçevesinde diplomatik çözüme dair çabalarımızı gerçekleştirme hususunda taahhüdümüz tamamen sürüyor” ifadelerini kullandı.

Bir nevi “takas dairesi” işlevi yüklenen Paris merkezli INSTEX, İran’ın petrol satmasına ve karşılığında başka ürünler ya da hizmetler satın almasına imkan tanıyor.

Reuters’ın haberine göre ocak ayında kurulan sistemde henüz herhangi bir alım satım işlemi gerçekleştirilmedi.

 

 

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer programına dair kabul edilen 2015 tarihli nükleer anlaşmadan ülkesini 2018’de tek taraflı çekmiş ve Tahran’a karşı ağır yaptırımlar getirmişti.

Washington yönetiminin KOEP’ten çekilmesinin ardından İran anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmeme noktasında bazı adımlar atmıştı.

Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmada verdiği sözleri yerine getirmediği gerekçesiyle zenginleştirilmiş uranyum seviyesi ve ağır su stokunu artırma yoluna giden İran, kasım ayı başında Fordo tesisindeki bin 44 santrifüje uranyum gazı enjekte işleminin başladığını duyurmuştu.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU