Trump yönetiminin çocukların iltica haklarını yasal olarak reddetmeyi planladığı iddia edildi

ABD’nin Oregon Senatörü Demokrat Partili Markley, hükümetin “kasıtlı olarak insani kriz yaratmayı” planladığını iddia etti

ABD’de sızdırılan bir belgeye göre, Başkan Donald Trump yönetimi, göçmen çocukların ailelerinden ayırıldıktan sonra sığınma haklarını reddederek onların sınır dışı edilmelerini hızlandırmayı düşünüyor.

Hükümetin aileleri ayıran göçmen politikasının ne olduğuyla ilgili 2017’de hazırlanan taslağa göre, yetkililer ABD’ye gelen göçmen ebeveynlerle ilgili kovuşturmaları sıklaştırmak istedi. Raporun yazarı bu politikanın göçmen akışı konusunda “önemli caydırıcı etkiye sahip olduğunu” söyledi.

Taslak plan, yönetim adına çalışan bir muhbir tarafından sızdırıldığını belirten Demokrat Partili Oregon Senatörü Jeff Markley'in ofisi tarafından paylaşıldı.

Markley, sosyal medya hesabındaki paylaşımında Trump yönetimine, “çocuklara travma yaşatmak ve sınırda kasıtlı olarak insani bir kriz yaratmak” suçlaması yöneltti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Alçakça bir girişim

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) direktörlerinden Andrew Stroehlein, planın “en güçsüz ve en umutsuz insanlara yönelik gözdağı vermeyi amaçlayan alçakça bir girişim" olduğunu söyledi.

“Yasadışı Göç Akınına Yönelik Politika Seçenekleri” başlıklı 16 Aralık 2017 tarihli bildiride, Adalet Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı (DHS) yetkilileri, özellikle ABD-Meksika sınırındaki göçle ilgili olarak bir yol haritası ortaya koydu. NBC News’e göre, bu rapor her iki bölümdeki üst düzey yetkililer arasında yayıldı.

Henüz uygulamaya konulmamış plana göre, çocukların sınır dışı edilmeden önce ebeveynleri ile tekrar bir araya gelip gelmeyeceği net değil. Ancak bir yetkili NBC'ye, politikanın amacının, kovuşturma sebebiyle ayrılan ailelerin yeniden birleşmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Sızdırılan belge, perşembe günü yapılan federal bir denetimin ardından ortaya çıktı ve Trump yönetiminin güney sınırında daha önce bildirilen sayının ötesinde binlerce çocuğu ebeveynlerinden ayırdığı sonucuna varıldı.

Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS) denetleme dairesi başkanı, uzun bir süredir çok sayıda çocuğun sınırda ailesinden koparıldığını ve bu sayının bilinmediğini belirtti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

The Independent İngilizce’den çeviren: Büşra Kırkpınar

DAHA FAZLA HABER OKU