Türkiye’den ‘yerli Davos’ hamlesi: Antalya Diplomasi Forumu başlatılıyor

Çavuşoğlu, “Bugün Davos nasıl varsa, tüm dünya liderlerini, siyasetçilerini Antalya'da ağırlayacağız"

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2020 yılının mart ayında Antalya Diplomasi Formunun başlatılacağını duyurdu.

Çavuşoğlu, iş adamı Hasan Akıncıoğlu'na İspanya Kraliyet Nişanı taltif edilme töreninde yaptığı konuşmada Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlendiği İsviçre’nin Davos kasabasını örnek vererek, her yıl düzenlenecek olan forumun 3 ay sonra Antalya’da oluşturulacağını aktardı.

Dışişleri Bakanı, şunları söyledi:

Gelecek sene Mart ayında ilk defa Türkiye'de Antalya Diplomasi Formunu başlatıyoruz. Bugün Davos nasıl varsa, bugün yine bazı ülkelerde önemli forumlar geleneksel hale gelmişse, gelecek sene Mart ayından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve riyasetinde tüm dünya liderlerini, siyasetçilerini Antalya'da ağırlayacağız
 

 

"Hava savunma sistemine ihtiyacımız var çünkü herkesin elinde uzun menzilli füzeler var"

"NATO müttefikiyiz ve NATO içinde çok güçlü bir dayanışmamız var" diyen Çavuşoğlu, "Son zamanlarda hep 'Türkiye S-400 aldı, Amerika şöyle söyledi, Türkiye böyle cevap verdi, NATO böyle düşünüyor' gibi sürekli tartışmalar devam ediyor. Oysa bizim gerçekten hava savunma sistemine ihtiyacımız var çünkü herkesin elinde uzun menzilli füzeler var veya başka tehditler var. Bu tehditler esasen NATO'nun tehdidir. Suriye problemi başladıktan sonra bizim sınırımıza Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Almanya ve İspanya Patriot bataryalarını gönderdi. Bize S-400'ü almayın diyen Amerika sınırdan Patriotları çekti. Almanya da çekti, Almanya çekince zaten Hollanda da çekiyor. Şimdi İtalya'da çekeceğini söyledi. Sınırımızda hava savunma sistemi bataryalarını periyotları uzatacağını söyleyen tek ülke İspanya oldu. Dolayısıyla İspanya Türkiye'nin gerçek dostudur" diye belirtti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU