Hrant Dink... 12 yıl sonra aynı yerde, aynı saatte

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin üzerinden 12 yıl geçti. Dink, gazetesinin önünde vurulduğu saat olan 15:05’te anıldı

Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de öldürüldü

Agos Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülüşünün 12. yılında arkadaşları tarafından Şişli'deki Agos Gazetesi'nin önünde bir anma etkinliği düzenlendi.

Polis, anmanın yapılacağı Halaskargazi Caddesi’nde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Gazete binasına “Adalet İstiyoruz, Hrant 12” yazılı büyük bir pankart asıldı. 

Anmanın bu yılki konuşmasını yazar Sebahattin Ali’nin kızı Filiz Ali yaptı.


Konuşmasına “Sevgili Hrant, 12. kez, seni aramızdan alan karanlığa karşı, senin ve ailenin yanında durmak için, ellerinle kurduğun, büyüttüğün gazeten Agos’un önündeyiz” diye başlayan Ali şunları söyledi:

"Bizi acılarda akraba edenlerin kurdurduğu ve ne yazık ki her geçen gün büyüyen geniş ailemizin en eski üyelerinden biri olarak sesleniyorum bugün sana. Babam Sabahattin Ali, 1948 yılında, karlı bir sabahta, benim ve annemin birkaç poz fotoğrafını çektikten sonra, Ankara’dan İstanbul’a doğru yola çıktı, bir daha geri dönmedi. Gözaltında kaybedilen ve akıbetini hala bilemediğimiz babam ne yazık ki bu ülke tarihinin ne ilk ne de son kaybı oldu. Babamı ‘milli hislerle galeyana geldiği için’ öldürdüğünü söyleyen katilin, seni öldüren ve sonrasında bayrağın önünde poz veren katilden farkı yoktu. Sabahattin Ali 70 yıldır kayıp. 

Babamın kaybedilmesinden 70 yıl sonra gelinen noktada toplum, toptan pasifize edilmiş, her türlü haksızlık, hukuksuzluk, cinayet ve dehşeti kanıksamış durumda. Ne var ki güneşin her sabah doğması kadar doğal ve değişmez bir gerçek var evrende. Hafıza. İnsan hafızası kaybolan, kaybedilen, yok edilen, yakılan, parçalanan değerlerimizi unutmaz. Onlar, bu kayıp değerler hiç umulmadık bir yerde, umulmadık şekilde toplumun karşısına çıkar ve “susmaktan hiç utanmadınız mı ?” diye sorar. 

Sevgili Hrant, yine de o kadar umutsuz değiliz. Susmayanlar var, hala buradayız, bir yere gitmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Seni öldürdüklerinde henüz çocuk olanlar bugün burada, aramızda, öldürülmenizin peşine düşüyorlar, soru soruyorlar, susmuyorlar. Sizler, kaybettiğimiz bütün değerlerimiz, bize Ocak ayazında bakarken, biz burada, her yıl gençleşen kalabalıklarla vazgeçmiyoruz demeye devam ediyoruz. Umut burada! Bu topraklar, bu ülke bizim! "

Sarı Gelin türküsünün Türkçe ve Ermenice çalındığı anmada Dink’in vurulduğu yere kırmızı karanfiller bırakıldı.

Kavala'nın mesajı okundu

Anmaya bir yıldan fazla bir süredir cezaevinde tutuklu bulunan aktivist Osman Kavala da bir mesaj gönderdi. Mesajında "Silivri'de olduğum için bu sene de Hrant'ı anmaya katılamıyorum” diyen Kavala'nın mesajı şu şekilde devam etti:

"Yüreğim orada olsa da, 19 Ocak'ta sevgili Rakel Dink'i, Hrant'ın ailesini görememek, Hrant'ın arkadaşlarıyla, Hrant'ı kardeş olarak bellemiş sizlerle birlikte olamamak benim için büyük bir üzüntü kaynağı. Uzakta kalınca, 19 Ocak'ta bizden ayrıldığı yerde Hrant için adalet talep etmenin ne kadar önemli olduğunu daha güçlü bir şekilde hissediyorum.

12 yıl önce burada, insanların kardeşlerine karşı ne kadar kolay silah doğrultabildiklerine şahit olduk. Hrant'ın öldürülmesi, hayatın bizlere kısa bir süreliğine verilen kutsal bir armağan olduğunu yeniden anlamamıza neden oldu. Hrant'ın öldürülmesi bizleri bir çocuğun katile dönüşmesinin nasıl önleneceğini daha fazla düşünmeye zorluyor. Hrant'ın öldürülmesi, bizlere; eşitlik, özgürlük, kardeşlik için daha fazla mücadele etme sorumluluğu getiriyor. Bunlar için Hrant'la birlikte olacağız, Hrant'tan güç alacağız."

 

DAHA FAZLA HABER OKU