Yeni prostat kanseri testi evde uygulanabiliyor ve yalnızca idrar örneği gerektiriyor

Test, kanserin hangi aşamada olduğunu ve ne zaman tedavi gerektirdiğini belirleyebiliyor

Kanserli bir prostat hücresinin elektron mikroskobuyla elde edilmiş görseli (Reuters)

 

Bilim insanları prostat kanseri için yalnızca evde alınacak bir idrar örneği gerektiren yeni bir test geliştiriyor.

Prostat kanseri için tek bir nihai test hala yok. Devlet Sağlık Hizmetleri'ne (National Health Service, NHS) göre, bir pratisyen hekim muhtemelen kan örneği alıp antijenlere bakacak ya da rektal muayene yapacaktır, hatta belki de bir MRI taraması isteyecektir, ki hepsi erkeklerde "gereksiz kaygı" ve strese neden olabilir.

Doğu Anglia Üniversitesi ve Norfolk & Norwich Üniversitesi hastanesi tarafından geliştirilen Prostat İdrar Riski (Prostate Urine Risk, PUR) olarak bilinen yeni test, hastalığın teşhisinde “devrim yaratacak”. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Evde kullanılabilen numune toplama kiti yalnızca daha erişilebilir değil, aynı zamanda mevcut yöntemlerden daha hassas; hastalığın ne kadar agresif olduğunu belirleyip, erkek hastaların hangi noktada tedaviye ihtiyaç duyacağını tespit edebilir. 

Test, kanser şüphesi olan erkeklerde hastalığın saldırgan ya da orta düzeylerde olup olmadığını belirlemek veya kansere sahip olmayanları ayırmak kullanılabilir.

Ayrıca zaten hasta olan ama düşük risk tanısıyla "izle ve bekle" yaklaşımı olarak bilinen aktif gözetim sürecindeki erkekler için de uygun olacaktır.

Test, “izle ve bekle” sürecindeki erkekler için takip randevularının oranını yılda birden, iki yılda ya da üç yılda bire kadar düşürebilir.

Test günün ilk idrarı ile yapılıyor; ilk idrar diğer zamanlara göre prostatın biyobelirteçlerini çok daha yüksek bir tutarlılıkla sağlıyor. 

Araştırmacılar, evde alınan idrar örneklerindeki kanser biyobelirteçlerinin, rektal muayeneden alınan sonuçlara göre çok daha net göründüğünü söylüyor. Baş araştırmacı Dr. Jeremy Clark, katılımcıların geri bildirimlerine göre evde yapılan testin daha “tercih edilebilir” olduğunu söyledi. 

"Mevcut testler, sağlık görevlilerinin düşük riskli ve aktif gözetim altında tutulan kişilerle derhal tedaviye ihtiyaç duyan agresif bir prostat kanserine sahip olan hastaları ayırt etmek konusunda zorlanabilecekleri anlamına geliyor."

Araştırma ekibi bulgularının mesane ve böbrek kanseri için de evde uygulanabilecek testlerin geliştirilmesine öncü olabileceğini söylüyor.

Prostate Cancer UK'deki araştırma fonu başkanı Simon Grieveson “Bu yeni test henüz geliştirme aşamasının başında ama erkeklerin kliniğe gitmesini gerektirmeden, saldırgan bir prostat kanserini tespit etmek için basit ve müdahaleci olmayan bir yol sunma potansiyeli var" diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta her yıl yaklaşık 48 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konuyor ve 11 binden fazlası prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Prostat Cancer UK, testi geliştirecek klinik araştırmalara devam etmesi için Doğu Anglia Üniversitesi'ne daha fazla fon sağladı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU