Nesli tükenmekte olan Sumatra orangutanı 24 kez vurulmasına rağmen hayatta kaldı

Kuzey Sumatra'da palm yağı plantasyonlarının yaşam alanlarını büyük ölçüde azalttığı tehlike altındaki türden yalnızca birkaç bin birey kaldı

Malayca'da "orman insanı" anlamına gelen orangutanlar bir zamanlar Sumatra adasının tümünde ve Java'da yaşıyordu ancak artık yaşama alanları Sumatra adasının kuzeyi ve Açe'de sınırlanmış durumda (Sumatran Orangutan Conservation Programme)

Endonezya'nın Sumatra adasında bir Sumatra orangutanı, vücudunda 16'sı  başına isabet eden 24 havalı tüfek saçmasıyla birlikte ağır yaralanmış halde bulundu. 

Yağmur ormanları palm yağı plantasyonlarına alan açılması için hızla yok edilirken tür de neslinin tükenmesi tehlikesiyle ciddi ölçüde karşı karşıya. 

Büyük erkek orangutan yaraları için tedavi görüyor, yaralar onu kör etmiş olsa da veterinerler hayatta kalabileceği konusunda iyimser.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paguh adı verilen 25 yaşındaki kuyruksuz maymun, perşembe günü Sumatra'nın kuzey batısındaki Güney Açe'deki Trumon'da, Gampong Teungoh köyünde bulundu.

Endonezyalı "Tempo" dergisine göre Paguh'un kafasında 16, el ve ayaklarında 4, kalçasında 3 ve karnında bir tüfek saçması bulundu. 

Sumatra Orangutan Koruma Programı'nda görev yapan Meuthya Sr, dergiye verdiği demeçte “İyileşinceye kadar Paguh'a yoğunlaştırılmış tedavi uygulayacağız" dedi.

The Jakarta Post'a göre Meuthya Sr “İlk başta Paguh'un gözlerinin tamamen hasar görmediğini veya en az bir gözünün hala gördüğünü umuyorduk fakat ne yazık ki Paguh'un iki gözünün de kör olduğunu fark ettik” dedi.

Doğal Kaynakları Koruma Dairesi, hayvanın devriye gezen kuruluşun personeli tarafından bulunduğunu söyledi.

Kuruluş yaptığı açıklamada “Devriye sırasında bir görevli, yaralı bir orangutan buldu ve derhal kontrol amaçlı Orangutan Bilgi Merkezi'yle işbirliği yaptı” dedi.
 


Böyle bir olay ilk defa yaşanmış değil. Mart ayında, Hope adlı dişi bir orangutan, vücudunda 74 havalı tüfek saçmasıyla bulunmuştu.

Son 10 yılda yaban hayatı daireleri, havalı tüfeklerle yaralanan yaklaşık 20 orangutanı tedavi etti, bunlardan bazıları yaraları nedeniyle hayatını kaybetti.

Palm yağına duyulan doyumsuz talebi karşılayabilmek için yağmur ormanları tarımsal alana dönüştürmek adına topyekün imha edilirken, adanın kuzeyindeki birbirinden ayrılmış bölgelerde yaşayan yalnızca birkaç bin Sumatra orangutanı kaldı. 

İnsanlar bir zamanlar yağmur ormanı olan bölgeye doğru daha fazla ilerledikçe, 5,6 metre ve 90 kiloya kadar erişebilen orangutanlarla çıkan çatışmalar giderek yaygın hale gelmeye başladı, ayrıca kalan nüfus da kaçak avlanmanın tehdidi altında.

Palm yağı kozmetik ürünler, tuvalet malzemeleri ve yiyecekler dahil olmak üzere süpermarket raflarında bulunan ürünlerin yaklaşık yarısında kullanılıyor. 

Diğer yağlardan çok daha ucuz, ancak çevreye olan maliyeti korkunç derecede büyük.

Endonezya ve Malezya boyunca yasadışı tomrukçuluk ve muazzam orman yangınlarının milyonlarca dönüm yağmur ormanını yok etmesi nedeniyle orangutanlar sadece 20 yıl içinde yaşam alanlarının yüzde 80'ini kaybetti.

Bu ay yayınlanan bir Greenpeace raporu, Nestlé, Unilever ve Mondelez gibi bazı büyük uluslararası şirketleri 2015'ten bu yana Endonezya'da gerçekleşen binlerce yangınla ilişkilendiriyor.

Bu firmalar Kit Kat, Cadbury çikolatası ve Dove şampuan gibi ürünlerinde palm yağı kullanıyor.

Birçok marka müşterilerine kullandıkları ürünün “sürdürülebilir” olduğunu söyleyerek kullandıkları palm yağının çevre üzerindeki etkileri hakkında müşterilerine güvence vermeye çalışıyor. Ancak kampanyacılar bu tip etiketlerin “anlamsız” olduğu konusunda uyarıyor.

Rapor yayımlandığında, Greenpeace Birleşik Krallık'ın ormanlar müdürü Richard George "Tüketiciler, kendilerini ormansızlaştırmadan uzaklaştırmaya çalışan süpermarket ve büyük markaların dillerinden düşürmediği 'sertifikalı sürdürülebilir palm yağı' gibi laflarla kandırılıyor.

Fakat bu ifade tamamen anlamsız çünkü palm yağını sertifikalandırmakla sorumlu olan organ Endonezya'daki en tahripkar yetiştirici ve üreticilerden oluşuyor. Bu kuzunun kurda emanet edildiği bir güvence dalaveresi" dedi.

Endonezya'da, bir orangutana saldırırken yakalanan herhangi biri beş yıla kadar hapis cezasına ve 100 milyon rupi'ye (yaklaşık 8 milyon TL) kadar para cezasına çarptırılabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU