Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi istifa ediyor

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, istifasını Meclis'e sunacağını açıkladı

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi istifa ediyor / Fotoğraf: AA

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, Şii dini merci Ali es-Sistani'nin çağrısına uyarak "ülkenin kaosa sürüklenmemesi" için hükümet başkanlığından istifa edeceğini duyurdu. Abdulmehdi yaptığı yazılı açıklamada, istifa ettiğine ilişkin resmi yazıyı Meclis'e göndereceğini belirtti..

Irak’ta daha fazla kanın akmaması ve kaos ortamının sonlanması için yapılan bu çağrıya kayıtsız kalmadığını belirten Abdulmedi, Irak Parlamentosu'nun halkın çıkarlarının koruyacak bir karar vermesi gerektiğini belirtti.

Erken seçim çağrısına cevap veren Başbakan Abdulmehdi, temiz ve özgür bir seçimin yapılması için parlamentoda kanunların biran önce düzenlenmesini talep etti.

Abdulmehdi açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

 Bu çağrıya cevap olarak ve sürecin hızlandırılması adına, başbakanlıktan istifa edeceğimi içerin dilekçeyi Temsilciler Meclisi’ne sunacağım.

Abdulmehdi'nin bu kararı, Sistani'nin Meclis'e yaptığı "şeffaf ve özgür seçim" çağrısı sonrası geldi. 

Şii dini merci Sistani, bugün cuma namazı sonrası okunan 'siyasi mesaj'ında, hükümetin son iki aydır devam eden protestolar karşısında sorumluluklarını yerine getirmede aciz kaldığını belirterek, Meclis'ten "şeffaf ve özgür Irak için yeni seçim yasasının çıkarılması konusunda hızlı davranılmasını" istemişti.

Sistani'nin mesajı, "Meclis'ten hükümete yönelik güvenoyunun çekilmesi ve ülkenin erken seçim istediği" şeklinde yorumlanmıştı.
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU