AYM, memur alımında yapılan güvenlik soruşturmasını anayasaya aykırı buldu

Yüksek mahkeme, CHP'nin başvurusunda TMK kapsamındaki suçlardan tutuklu olan kişilerin avukatlarıyla görüşmelerinde görevli bulunmasını, görüşmenin kayıt altına alınmasını da Anayasa'ya aykırı buldu

Fotoğraf: Twitter

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'la birlikte 114 milletvekilinin imzasıyla yapılan 7070 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerinin iptal başvurusunu karara bağladı.

11 maddede yapılan iptal başvurusunun 5'i hakkında ret kararı veren yüksek mahkeme, CHP'nin başvurusunda iptal edilmesi istenen biri olan 'memuriyete alımda güvenlik soruşturması' olarak bilinen kanun maddesinin yürürlükten kaldırılmasına karar verdi. Kararda, güvenlik soruşturması ve arşiv taramasıyla elde edilen verilerin kişisel veri olduğu, özel yaşamla ilgili soru sorulmasının, bunu kaydedilmesinin özel hayata saygı hakkına sınırlama getirildiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, dikkat çeken bir diğer iptal ise Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlardan hükümlü olan, başka bir suçtan dolayı şüpheli veya sanık sıfatıyla avukatıyla görüşen hükümlülerin görüşmelerinde görevli bulunması, belge örneklerine el konulabilir olması ve görüşmenin kaydedilmesine yönelik. Mahkeme, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile ilgili başvuruyu da Anayasa'ya aykırı buldu ve oy birliğiyle iptal etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU