Chatham House üyesi: Artık enerji birbirini öldürme nedeni olmayacak

Cumhurbaşkanlığı’nın düzenlediği 10. Boğaziçi Zirvesi'nde Chatham House üyesi Prof. Dr. Paul Stevens yaptığı konuşmada enerji savaşlarını gündeme getirdi

Fotoğraf: Pixabay

Cumhurbaşkanlığı tarafından 10.su düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nde enerji, çevre ve doğal kaynaklar alanında uzman Chatham House'un seçkin üyesi Prof. Dr. Paul Stevens bir konuşma yaptı.

Enerji alanındaki değişimin yıkıcı olacağından ve sonucunda yeni bir dünya kurulacağından bahseden Stevens, enerjde hızlı bir değişim olduğunu belirtti, böylesi bir hızlı değişimin beraberinde Ortadoğu'daki istikrarsızlığı da körüklediğini ifade etti:
 

Enerji geçişinin tamamlanmasıyla yeni bir dünya olacak. Geçişin hızlı olması petrol ve doğalgaz kaynaklarının yoğunlaştığı Ortadoğu’da bütünüyle istikrarsızlığa neden olabilir. Ayrıca eski jeopolitik koşullar tamamen ortadan kalkacak. Artık enerji birbirimizi öldürme sebebi olmayacak.

"Eşitsiz dağılım beraberinde çatışmaları getirdi"

Chatham House üyesi Prof. Dr. Paul Stevens enerji kaynaklarının kullanım sıralamasının değişmeye başladığını ve bu değişimin enerji jeopolitiğini de değiştireceğini söyledi

Enerji kaynaklarının belli bölgelerde yoğunlaşması ile bir jeopolitik oluştuğunu ifade eden Stevens 20. yüzyılda bu eşitsiz dağılım nedeniyle rekabet ve dağılım çatışmaları yaşandığına dikkat çekti.

Uzmanlar tarafından petrol ve doğalgaz 2040 yılına kadar enerji talebinin karşılanmasında kullanılacak temel bir kaynak olarak görülüyor.

Önümüzde 5 yıl içinde sadece doğalgaz ve petrol için 18 trilyon dolar harcanması öngörülüyor.

 

Independent Türkçe, Türkiye'de enerji

DAHA FAZLA HABER OKU