Trump’tan sürpriz Afganistan ziyareti: Taliban’la müzakerelere döndük

Programın tamamen gizlilik içinde gerçekleşmesi için Trump’ın bindiği Air Force One’da kalkış ve iniş sırasında ışıklar kapalı tutuldu, içerideki herkesin cep telefonu toplatıldı

Trump, kısa süreli ziyareti sırasında üsteki Amerikan askerlerine yemek dağıttı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Şükran Günü’nde Afganistan’a sürpriz ziyaret gerçekleştirdi.

Başkent Kabil yakınlarındaki Bagram Hava Üssü’ne giden Trump, bu ülkede görevli Amerikalı askerlerle bir araya geldi.

ABD’nin 2001’den bu yana askeri operasyonlar yürüttüğü Afganistan’a ilk kez ayak basan Trump, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle de görüştü.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, “Taliban bir anlaşma yapmak istiyor ve biz de onlarla görüşüyoruz. Bir anlaşmaya varacağımız zaman gelinceye ya da topyekun bir zafer elde edinceye kadar (burada) kalacağız, bir anlaşma yapılmasını şiddetle istiyorlar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Büyük fedakarlıklarından” dolayı Amerikalılara teşekkür ettiğini söyleyen Gani ise ABD’nin Afganistan’da verdiği kayıpların Trump yönetimi sırasında azaldığını belirterek “Şimdi Afgan güvenlik güçleri başı çekiyor” diye ekledi.

Taliban’la Camp David’de eylül ayında yapılması planlanan görüşmeler, Amerikalı bir askerin öldürülmesi ve toplantıların 11 Eylül saldırılarının yıldönümüne denk gelmesine dair eleştiriler nedeniyle iptal edilmiş, Trump da müzakerelerin “öldüğünü” duyurmuştu.

Trump perşembe günü Afganistan ziyaretindeyse, “Bildiğiniz üzere anlaşma yapmak için bir süredir çalışıyoruz. Son 6 ayda muazzam bir ilerleme kaydettik ve aynı zamanda askerlerimizin sayısını azalttık” diye konuştu.

Asker azaltma kararını tekrarladı

Anlaşmaya o sıralar “çok yaklaştıklarını” ifade eden Trump, “Yaptıklarından dolayı (görüşmelerden) çekilmiştik. Bir askerimizi öldürerek iyi bir şey yapmadılar. Porto Riko’dan Amerikalı bir askeri” dedi.

Trump konuşmasında ayrıca, “Bir ateşkes olması gerektiğini söylüyoruz, onlar bunu istememişti, şimdi de istiyorlar. Muhtemelen işe yarayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, Afganistan’daki Amerikan askerlerinin sayısını 8 bin 600’e indirme kararlarını da bir kez daha teyit etti.

Trump, “yaklaşık 2,5 saat kadar karada” kaldığı ziyarette kafeteryada askerlere Şükran Günü yemeği olarak hindi servis etti, onlarla birliklerle fotoğraf çektirdi ve hangarda kısa ve öz bir brifing verdi.

Trump’ın bahsettiği 34 yaşındaki Elis A. Barreto Ortiz, eylül ayında düzenlenen intihar saldırısında öldürülmüştü. Geçen hafta yaşanan helikopter kazası sonrası ABD’nin 2019’da Afganistan’da verdiği zayiat 19’a yükselmişti.

Guardian’ın haberine göre, ABD’nin 2001’den bu yana Afganistan’da verdiği kayıpların sayısıysa 2 bin 400’ü aştı.

 

air force one.jpg
ABD başkanlık uçağı gece karanlığında iniş yaptı (Reuters)

 

Air Force One’la “karanlık” yolculuk

Öte yandan Trump’ın ülkesinden Asya’nın bu köşesine yaptığı uzun yolculuk öncesi sıkı önlemler alındığı belirtildi.

Guardian’ın haberinde Trump’ı taşıyan başkanlık uçağı Air Force One’da seyahat eden herkesin cep telefonlarının ve sinyal yayan diğer cihazların toplatıldığı kaydedildi.

Washington Post da uçağın Andrew Hava Üssü’nden Kabil’e uzanan 13 saatlik uçuşu öncesi ciddi önlemler alındığına aktardı.

Gazeteye göre ziyaretin son derece gizlilik içinde yürütülmesi için uçak ışıkları kapalı halde havalandı, kabin pencerelerinin güneşlikleri indirildi, Air Force One Afganistan’a gece vakti inerken de ışıklar kapalı tutuldu.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU