AK Partili il başkanlarının istifasının arkasında ne yatıyor?

Muharrem Sarıkaya: Delege seçiminin tüm aşamalarının atanan il başkanı tarafından kontrol altında tutulup, belde ve ilçe başkanlıklarına da istediği kişilerin gelmesinin sağlanması hedeflenmiş

Fotoğraf: AA

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, son günlerde AK Partili il başkanlarının istifalarının arka planını yazdı.

Sarıkaya’nın aktardığına göre, AK Parti Genel Merkezi il kongresini beklemeden başkanları görevden alıp yerine atama yapmaya karar verdi.

Sarıkaya’nın bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Anlaşılan o ki olası risklere karşı bu kez işi daha da sağlama alma gereği duymuş; kongre sürecinin farklı şekilde işlemesine karar verilmiş.

Yeni sistem, geçmişte olduğu gibi mahalle, belde, ilçe ve il kongrelerinde herhangi bir müdahale olmaksızın parti içi demokratik mücadelenin hakim olması esasını farklılaştırdı.

AK Parti zaten 15 Temmuz darbe girişimi sonrası içindeki yapıları temizlemek için seçilmiş bazı il başkanları ve belediye başkanlarını istifa ettirip, yerine atama yapmıştı.

Bu uygulaması sonraki dönemde kalıcı hale geldi ve Genel Merkez’in çalışmak istemediği il başkanlarına istifa etmeleri telkininde bulunuldu.

Yerine atanan kişilerin kongrede tek liste ile girmesi ve il başkanı seçilmesi sağlandı.

Genel Merkez yönetimi bunu bir adım ileri götürmeye karar vermiş ve il kongresi beklenmeden, mahalle delege seçimi sürecinde il başkanlarının görevden alınıp, yerine atama yapılmasını kararlaştırmış.

AK Parti yöneticilerinin aktardığına göre, son günlerde ardı sıra gelen il başkanları istifasının gerisinde de yeni partiler değil, bu planın uygulamaya konulması yatıyor.

Plana göre Genel Merkez’in istediği il başkanları mahalle delegelerinin seçiminden önce atanacak, onlar kendisini seçecek delegeleri bu şekilde yapılandıracak.

Bu uygulamaya geçilmesinin nedeni de görevden alınan il başkanının, baştan delegeleri belirlemiş olması.

İl kongresi yaklaşıp, Genel Merkez çalışmama kararı alıp, yerine birini atadığında, yeni gelen selefi tarafından belirlenmiş delege ile çalışmak zorunda kalıyordu.

Bundan dolayı il başkanlarının mahalli delege seçimi öncesi görevden alınıp, atamasının yapılan yeni başkanın kendisini seçecek delegeleri baştan tayin etmesi kararına varılmış.

Böylece delege seçiminin tüm aşamalarının atanan il başkanı tarafından kontrol altında tutulup, belde ve ilçe başkanlıklarına da istediği kişilerin gelmesinin sağlanması hedeflenmiş.

Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU