Cezayir'deki kimsesiz çocuk ticareti arttı

Cezayir'de yetiştirme yurtlarında ve ilgili kurumlardaki kimsesiz çocuk sayısının ve evlat edinme taleplerinin artması, insan hakları ve çocuk koruma derneklerini harekete geçirdi.

Cezayir'deki bir hastanede çocuk doktorları / Fotoğraf: Radyo Cezayir

Cezayir sosyal güvenlik hizmetleri; evlat edinme başvurularındaki ve kimsesiz çocukların sayısındaki artış ve hastaneler tarafından kaydedilen yasadışı doğumların sayısı arasında çelişkili veriler olduğunu fark edince tam bir alarm durumu ilan etti. Zirâ yetkilileri şaşırtan bu veriler, çeşitli çıkarları için çocuk ticareti yapan suç şebekelerini akla getirdi.

Vahran’da bulunan Sosyal Etkinlik Müdürlüğü’ndeki verilere göre; bir yıl içinde sunulan evlat edinme başvuruları bini aşarken yetiştirme yurtlarında 25 ila 45 arasında kimsesiz çocuk bulunuyor. Yasadışı doğum sayısı ise ayda 300 ila 450 arasında değişiyor. Bu şaşırtıcı rakamlar, yasadışı doğumların kayıt altına alınması ve ilgili birimlerin bilgilendirilmesi için hastanelerdeki doğum servislerinin gözetim altında tutulmasını gerekli kıldı. Çünkü bu çocukların yetiştirme yurtlarına mı götürüldükleri yoksa kaçakçılığa mı kurban gittiklerinin takip edilmesi gerekiyordu.

Fenomenle mücadele çalışmaları

Cezayir’deki bu fenomenle mücadele etmek için bazı güncellemeler yapıldı. Zirâ artık gündüz saat 4’ten sonra hiçbir yabancı, doğum hizmetlerine erişemiyor ve anneler doktor izni olmadan çıkıp gidemiyor. Bununla birlikte, hastanelerdeki güvenlik personeli sayısıyla beraber Sağlık Bakanlığı’nın insan ticareti şebekelerine yönelik aldığı önlemler arttırıldı. Yine bu minvalde, aile hukukunda bir takım düzenlemelere gidildi. Örneğin artık vasi statüsünde bulunan hakimler, evlilik dışı doğan çocuğu başka bir ailenin defterine kaydedebiliyor.

Hukukçu Cemaleddin Sefari, bu konuda insan kaçakçılığına paralel olan yeni bir yolun daha bulunduğunu ortaya çıkardı. Sefari, evlatlarını yanlarında bulundurma hakları olan bazı bekar annelerin maddi sıkıntı, ihtiyaç ve zayıflık halinde, bazen de sadece bencillikten dolayı kimseye danışmadan savunmasız çocuklarının organlarını sattığını belirtti. Sefari, bu durumun çocuk ticaretini önlemek ve bekar annelerle çocuklarını istismar eden suç şebekelerinin ağını kesmek için çözüm gerektiren bir boşluk olduğuna değindi.

Yetkililerin gizlilik politikasına eleştiri

Dayanışma Bakanlığı, evlilik dışı yaklaşık 3 bin çocuk doğumu olduğunu belirtirken Cezayir İnsan Hakları Savunma Birliği (LADDH) ise bu rakamın yılda 45 bini aştığını ifade ediyor. LADDH, bu hususta yasal önlemlerin mevcudiyetine rağmen Cezayir hukukunun bu çocukları ve çıkarlarını koruyamadığı ve haklarını garanti altına alamadığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Independent Arabia'dan aktardığı habere göre  Dayanışma Bakanlığı, çocuk bakım merkezlerindeki 15 bin çocuğun, yurtiçindeki ailelerin onları evlat edinmesiyle yuva sıcaklığını hissettiğini belirtti. Yurtdışındaki Cezayirli ailelerin ise bin 600 kimsesiz çocuğu evlat edinip onlara bu hissi yaşattığı biliniyor.

Sağlığı Arttırma ve Araştırma Geliştirme Kurumu Başkanı Mustafa Hayati ise bu konuda gerçek rakamları açıklamak yerine gizlilik politikasını benimseyen yetkilileri topa tuttu. Aynı zamanda ulusal düzeyde bu tür doğumlara dair bir veri tabanının oluşturulması yoluyla evlat edinme faaliyetlerini hızlandırıp kolaylaştırma çağrısında bulundu. Hayati, hastanelerde haklarında karar çıkmasını bekleyen çocukların olduğunu, buna karşılık bazı ailelerin de üç yıldan fazla süredir bu çocukları evlat edinmeyi beklediğine değindi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

https://www.independentarabia.com/node/74351
 

DAHA FAZLA HABER OKU