Dört ülke resmi olarak YPG’nin elindeki IŞİD’lileri istedi

Rusya, Fas, Sudan ve Endonezya’nın Rojava yönetiminden sağ yakalanan IŞİD üyesi vatandaşlarını istediği öğrenildi

Fotoğraf: AA - IŞİD

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) özel birlikleri şimdiye kadar yaptığı operasyonlarda iki bin 700’den fazla IŞİD üyesini sağ yakaladı. Bunlardan 800’ünden fazlası çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi bir süredir özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesi ve söz konusu yabancı IŞİD’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılar yapıyordu.

Avusturya medyasına konuşan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslüm bu çağrıyı yineleyerek, ellerindeki yabancı IŞİD’lilerin vatandaşı oldukları ülkeler tarafından alınıp yargılanması gerektiğini söyledi. 

“IŞİD ile mücadelede ağır bedeller ödedik”

Türkiye'nin olası operasyonu sırasında cezaevlerindeki IŞİD’lilerin kaçmaya çalışacağı iddialyarını gündeme getiren Müslüm "Elimizdeki yabancı ülkelerin vatandaşı olan IŞİD çeteleri dünyanın dört bir tarafından gelip Kürtlerin topraklarında vahşice saldırılar gerçekleştirdiler. Bu çetelere karşı verdiğimiz mücadelede çok ağır bedeller ödedik ve bazılarını sağ yakaladık, bunların da ülkeleri tarafından alınıp yargılanmaları gerekiyor” dedi.

Müslüm: Birleşmiş Millletler harekete geçmeli

Müslüm’in verdiği bilgilere göre şimdiye kadar Endonezya, Rusya, Fas ve Sudan resmi olarak Rojava yönetiminden cezaevlerinde tutulan IŞİD’li vatandaşlarını istedi. Müslüm, Birleşmiş Milletler’in cezaevindeki IŞİD’liler için harekete geçme çağrısını yineledi.

SDG Basın Merkezi geçtiğimiz günlerde Deyr Ez Zor’un Hecin kasabası ve çevresinde yürüttükleri operasyonlarda Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan, Ukrayna, Rusya, ABD ve Almanya vatandaşı olan sekiz yabancı IŞİD’linin sağ yakalandığını bildirmişti.  
 

DAHA FAZLA HABER OKU