Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Macron'a: Liderlik boyunu aşan söylemlerle ve eylemlerle olmaz

Fransa Cumhurbaşkanı, "Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" demişti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Türkiye NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" sözlerini değerlendirdi. Çavuşoğlu, "Macron bu yalpalamalarla Avrupa'nın lider olamaz, liderlik doğallıkla olur, boyunu aşan söylemlerle ve eylemlerle olmaz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan Savunma Planı'nı, ABD'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin Türkiye Savunma Planı'nın yayınlanmasına izin vermemesi nedeniyle veto etmesi üzerine başlayan diplomasi trafiği başlamıştı. 

Bu süreçte,  Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'yla ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı, "Türkiye hem Suriye operasyonunu oldubittiye getirip hem de NATO müttefiklerinden dayanışma bekleyemez" demişti. 

Diplomasi trafiğinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüşmeden önce "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" diyen Macron, görüşmeden sonra yapılan basın toplantısında, sözleriyle ilgili "Yararlı bir uyandırma zili" ifadelerini kullandı. 

Macron'un sözlerini değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise şunları söyledi:

Barış Pınarı Harekatı'yla gerekli şeyleri söyledik, söylediği sözün bende karşılığı yok. Macron bu yalpalamalarla Avrupa'nın lider olamaz, liderlik doğallıkla olur, boyunu aşan söylemlerle ve eylemlerle olmaz. Merkel'in söylediği gibi Türkye bir NATO müttefkidir, müttefikin yanında dursun.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU