Yapay zekaya yenilen Güney Koreli Go ustası emekliye ayrıldı: Bir numara olsam bile, orada yenilmez bir oluşum var

Google'ın geliştirdiği yapay zeka sistemine yenilen Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol geçen hafta emekli oldu. Go ustası, yapay zekayı yenmenin imkansızlığı nedeniyle emekliye ayrıldığını söyledi

Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol, 2016'da yapay zeka sistemi AlphaGo'ya 4-1 yenildiği karşılaşma öncesinde kazanacağından emin olduğunu söylemiş, yenilgi sonrası Güney Koreliler'den özür dilemek zorunda kalmıştı (Reuters)

Güney Koreli Go ustası Lee-Se-dol, 3 yıl önce Google’a bağlı yapay zeka şirketi DeepMind Technologies’in geliştirdiği AlphaGo adlı yapay zeka sistemine yenildikten sonra 24 yıllık profesyonel kariyerini bırakma kararı aldığını duyurdu.

Kore Baduk Derneği’nden 19 Kasım'da emekli olan  ve 2000'lerin sonunda dünyanın en iyi Go oyuncusu sayılan Lee'nin uluslararası yarışmalarda 18 şampiyonluğu bulunuyor. 

Lee, Güney Kore haber ajansı Yonhap’a pazartesi günü verdiği röportajda emeklilik kararını yapay zeka sisteminin ‘yenilmezliği’ nedeniyle aldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

‘En tepede olmadığımı anladım’

2016’daki karşılaşmada AlphaGo, Lee’ye karşı 5 oyundan 4’ünü kazanmış olsa da Lee bir karşılaşmadan galip olarak ayrılarak Go oyununda yapay zekayı yenebilen tek insan olarak tarihe geçmişti.

Lee, Yonhap’a yaptığı açıklamada “Go oyunlarına yapay zekanın girmesiyle birlikte, hummalı bir şekilde çaba harcayarak bir numara olsam bile en tepede olamadığımı anladım. Bir numara olsam bile orada yenilmez bir oluşum var.” dedi.

Karşılaşma sırasında tek oyunda elde ettiği galibiyeti yapay zeka sistemindeki bir ‘bug’ (hata) nedeniyle aldığını söyleyen Lee, “Beyaz 78 hamlem açıkçası karşılanabilecek bir hamle değildi. Benzer bir hata hala Fine Art’da (Çin’in geliştirdiği bir Go oyuncusu programı) var.” dedi.

DeepMind şirketi 2017’de AlphaGo’yu da geride bırakan AlphaGoZero adlı yapay zeka sistemini duyurmuştu.

Lee Se-dol'u yenen yapay zeka, 100 binden fazla insan oyunundan oluşan bir veri setini inceleyerek Go oynamayı öğrenirken, AlphaGo Zero yeteneklerini defalarca kendi kendine oynayarak geliştirdi.

Üç günlük kendi kendine oyundan sonra, halefini 100 oyunda sıfıra karşı yenmeyi başaran AlphaGo Zero şu an tarihteki en güçlü Go oyuncusu sayılıyor. 

Yine yapay zekayla karşılaşacak

Lee profesyonel kariyerini sonlandırsa da gelecek ay bir başka yapay zeka sistemiyle Go karşılaşması yapacak.

Lee’nin yeni rakibi Güney Kore’nin geliştirdiği HanDol adlı program olacak.

Handol çoktan Güney Kore’nin en iyi 5 Go oyuncusunu yendi.

Karşılaşmada kendisine iki taş avantaj verilecek Lee, Yonhap’a yaptığı açıklamada “İki taşlık avantajla da olsa HanDol’a karşı ilk oyunu kaybedeceğimi hissediyorum. Bugünlerde Go hakkındaki haberleri takip etmiyorum. Emekli olduğum için HanDol’a karşı rahatça ama elimden geleni yaparak oynamak istiyorum.” dedi.

Go oyunu nedir?

2500’den fazla yıl önce Çin’de geliştirilen Go oyunu Güney Kore’de ‘baduk’ olarak biliniyor.

İki oyuncunun karşılaştığı oyunun tahtasında birbirini kesen 19’ar çizgi bulunuyor. 180 beyaz,181 siyah taşın olduğu oyunda, oyuncular sırayla taşları tahtaya yerleştiriyor.

Oyunda amaç alan çevirmek. Oyuncular bir yandan kendi alanlarını genişletmeye, bir yandan da rakibin alanlarını bozmaya çalışıyor.

Yıllarca en üstün bilgisayar programlarının bile gözlemlenebilir evrendeki atomlardan fazla olası hamle kombinasyonuna sahip Go oyununda insanları yenemeyeceği düşünülüyordu.

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU