Ahlat’taki Cumhurbaşkanlığı Köşkü gençlere devredilecek

Cumhurbaşkanlığı’nın Bitlis’in Ahlat ilçesinde yapmayı planladığı köşk projesi Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının ardından gençlik merkezi olacak. Proje, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredildi

Fotoğraf: İHA

Cumhurbaşkanlığı’nın Bitlis’in Ahlat ilçesinde yaptırmayı planladığı köşkün fikir babası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

Bahçeli, Malazgirt Zaferi’nin 947. yıl dönümü öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Ahlat’a bir cumhurbaşkanlığı köşkü yakışır’ dedi.

‘Sultan Alpaslan’ın varisleri olarak otağ kuralım’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, 26 Ağustos 2018’de 'Anadolu'nun Fethi Malazgirt 1071 Anma Programı'nda Bahçeli’nin fikrinin hayata geçirileceğini şu sözlerle duyurdu:

Milletimizin birliğinin beraberliğini sembolü olan bu bölgeyi korumalı gözetmeliyiz. Sayın Bahçeli bir ziyaretinde güzel bir hatırlatmada bulundu: ‘Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır. Çünkü otağı Sultan Alpaslan oraya kurdu, biz de varisleri olarak oraya böyle bir inşallah otağ kuralım.’ Bugün vali ve belediye başkanımızla görüştük. Onlar 1071 metrekare yer düşünmüşler. Dedik olmaz. 1071 metrekare oturum alanı olur en az 5 dönüm çevre düzenlemesiyle. Belediye başkanımız da coştu en az 10 dönüm dedi. Bu bir işaret fişeğidir inşallah sonu da hayır olur.

Köşk için yasa değişti

Erdoğan’ın bu sözleri yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Başta çevreciler olmak üzere birçok grup, Van Gölü kıyısında yapılması planlanan köşke tepki gösterdi.

AK Parti ise Bitlis'in Ahlat ilçesinde yapılması planlanan köşk için, ocak ayında torba yasada değişikliğe gitti.

Torba yasayla, Kıyı Kanunu'nda, Van Gölü kıyısına yapı inşasını engelleyen madde değiştirildi. Böylece Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün önü açıldı.

39 bin metrekare alana kuruldu

Tepkiler sürerken, köşk için ilk kazma nisan ayında vuruldu. Köşkün inşaatını Erdoğan'ın imam hatip lisesinden arkadaşı olan Hasan Gürsoy’un sahibi olduğu Gürsoy Grup üstlendi.

Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, 10 Nisan’da yaptığı açıklamada çalışmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla inşaat faaliyetleri başlamıştır. Allah nasip ederse 25-26 Ağustos tarihine yetiştirmeyi düşünüyoruz. İnşaat firması fevkalade profesyonel, işe de ciddi anlamda, teknik anlamda gayet hazırlıklı olarak girdiler. Burada malumunuz bir köşk binasıyla beraber peyzajı, çevre düzeni, lojmanı, helikopter pistiyle alan geniş anlamda değerlendirildiğinde takriben 39 bin metrekare bir alan üzerinde inşaat faaliyeti başlamıştır. Şu anda kayıkhane de dâhil inşaatın temel kısmına girildi.

AYM, anayasaya aykırı buldu

İnşaat çalışmaları devam ederken AYM, Van Gölü kıyısına Cumhurbaşkanlığı Köşkü inşa edilebilmesi için torba yasayla getirilen yasa değişikliğine ilişkin maddeyi, 26 Haziran 2019’da iptal etti.

Maddenin yanı sıra köşk alanının gösterildiği kroki de iptal edildi.

CHP’nin başvurusunu değerlendiren AYM, düzenlemeyi anayasanın cumhuriyetin niteliklerinin sıralandığı 2'nci, kıyılardan yararlanma başlıklı 43'üncü ve sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması başlıklı 56'ncı maddelerine aykırı bularak iptal edildiği belirtildi.

'Birileri rahatsız olsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız'

AYM kararına karşın inşaat çalışmaları devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 948'nci yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla 26 Ağustos 2019’da Ahlat'ta düzenlenen etkinlikte köşk için kararlı olduğunu şu sözlerle anlattı:

Ahlat'ta 10 dönüm arazi üzerine 1071 metrekare oturma alanına sahip bir Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuruyoruz. Birileri rahatsız olsa, engellemeye çalışsa da bu otağı ilçemize kazandıracağız. Ahlat'ta külliyenin yanına butik birkaç otel de yapacağız.

Köşk için Cumhurbaşkanlığı 2019 Yılı Yatırım Programı’nda da 30 milyon TL bütçe ayrıldı.

CHP, köşk ısrarın sebebini sordu

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, AYM kararının ardından devam eden inşaatı TBMM gündemine taşıdı. Girgin, Cumhurbaşkanlığı’na ilettiği soru önergesinde inşaatın devam edip etmediğini, inşaat devam ediyorsa bu konudaki ısrarın sebebini sordu.

Girgin’in önergesinde “Söz konusu saray inşaatını ülkenin içinde bulunduğu mali durum ve bütçe açığını da dikkate alarak iptal etmeyi düşünüyor musunuz” diye sordu.

Köşk değil, gençlik merkezi olacak

CHP’li Girgin’in sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, projenin yeni bir kararla devredildiğini açıkladı.

Oktay yanıtında, “Cumhurbaşkanlığınca başlatılan proje, özellikle gençlerin kullanabileceği bir gençlik merkezine dönüştürülmesi amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülmektedir” dedi.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU