Eski Diyarbakır Baro Başkanı Elçi, öldürülüşünün 4’üncü yılında anıldı

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için düzenlenen anma etkinliğinde konuşan eşi Türkan Elçi, “Yine dört ayaklı kapına geldik, yine kuşluk vakti, yine saat 10.53” dedi

Tahir Elçi anıldı / Fotoğraf: Twitter

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 4’üncü yıl dönümünde, 25 baro başkanın katılımıyla düzenlenen bir yürüyüşle anıldı.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan grup, buradan, Dört Ayaklı Minare’ye kadar yürüdü.

Yürüyüşe yüzlerce avukatın yanı sıra CHP ve HDP’li milletvekilleriyle Ankara, Bursa, Aydın, Antalya ve bölge barolarından oluşan 25 baro başkanı katıldı.

 

Tahir Elçi anıldı
Tahir Elçi anıldı

 

Çeştili pankartların açıldığı yürüyüşte kalabalık grup; Kürtçe olarak “Em te ji bîr nakin (Seni unutmayacağız)”, “Tahir Elçi Ölümsüzdür” ve “Tahir burada katiller nerde” sloganları attı. 

“Elçi savaş karşıtlığı ve barışseverliğiyle yaşatılacak”

Elçi'nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’nin önüne gelen kalabalık burada bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın yaptığı açıklamada, Elçi’nin savaş karşıtlığı ve barış severliğiyle yaşatılacağını vurguladı.

Aydın, ülkede insan haklarının giderek daha kötüye gittiğini, failli meçhul cinayetlerin, idare ve yargı işbirliğiyle örtbas edilmeye çalışıldığını savundu.

Aydın, Elçi’nin hayali olan barışın esamesinin dahi artık bu ülkede okunmadığı ileri sürdü. 

 

Tahir Elçi anıldı
Tahir Elçi vurulduğu yerde anıldı

 

“Sen gittin zamansız ölümler çoğaldı”

Aydın’ın ardından Elçi’nin eşi Türkan Elçi, “Yine dört ayaklı kapına geldik, yine kuşluk vakti, yine saat 10.53” sözleriyle konuşmasına başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Yine Kasım ayı, mevsim sonbahar. Avucumuz boş, elimiz yüreğimizde getiremedik bu sokağa adaleti” diyen Elçi, şunları söyledi:

Gecenin öksüzlüğünde uyuyan adalet, serzeniş, yakarış olup damalar avuçlarımıza. Sen gitti hanemizde acıdan başka ne kaldı. Savaş kuruttu gözümüzdeki denizleri, kumunda ölülerden başka ne kaldı. Sen gittin zamansız ölümler çoğaldı. Yalnızlığımızın kuytuluğuna saplandık, gel kurtar bizi bu haksızlıktan. Sen geldin bu sokağa, yüreğini eline alarak geldi. Yalnız geldi, ölümleri durdurmak için çoğalarak nerelere gittin. Dört ayaklı kapına ömrümüzün sonuna dek geleceğiz. Tanrının adını günde beş kez anan bu minareye, ölümüne şahitlik yapan bu minareye,  ahvalimizi anlatmaktan vaz geçmeyeceğiz. Belki ilahi adalet yerini bulur, belki gözümüzün yağmuru diner, belki bu sokağa bahar gelir, insanın insanı yiyip bitiren kavgası son bulur.

Diyarbakır'daki anma programı, Dört Ayaklı Minareye bırakılan karanfillerle son buldu.

 

Tahir Elçi anıldı
Elçi, Bakırköy Adalet Sarayı'nda da anıldı / Fotoğraf: AA

 

Elçi Bakırköy Adalet Sarayı’nda da anıldı

Bu arada Tahir Elçi, İstanbul'da da anlıdı.

Aralarında Fransa'dan gelen avukatların da bulunduğu 7 ayrı avukat grubu, Elçi'yi anmak için Bakırköy Adalet Sarayı'nda toplandı. 

Ellerinde Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıyan avukatlar, ''Hepimiz Elçi'yiz, öldürmekle bitmeyiz'' sloganları attı.

Adliyenin bahçesinde grup adına açıklama yapan Avukat Severay Ballıkaya, "Başta Tahir Elçi olmak üzere katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamları ve mücadelelerini referans alıyoruz. Tahir Elçi'yi asla unutmayacağız" dedi.
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU