IKBY Başkanı Barzani: PKK'nın Sincar ve Irak'ın diğer bölgesinde bulunmasına karşıyız

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, Ankara'da temaslarına devam ediyor

Fotoğraf: AA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, terör örgütü PKK'nın Sincar ve Irak'ın başka bölgelerindeki varlığını onaylamadıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile IKBY Başbakanı Barzani, Dışişleri Resmi Konutu'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Barzani, terör örgütü PKK'nın Irak'ın Sincar bölgesindeki varlığı hakkındaki soruyu yanıtlarken, Sincar'ı şu anda IKBY'nin değil, Irak güvenlik güçlerinin kontrol ettiğini söyledi.

Barzani, "Geçmişte dediğimiz gibi genel olarak PKK'nın Sincar ve Irak'ın diğer bölgelerinde bulunmasını onaylamıyoruz ve buna karşıyız." ifadesini kullandı.

“İlişkilerimiz her alanda geliştirmek istiyoruz”

Barzani ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı da vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk” dedi.

Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnuniyet duyduklarını kaydeden Çavuşoğlu, devamında şu ifadeleri kullandı:

Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir. Eli kanlı terör örgütünün Türkiye'deki Kürtler olduğu gibi Irak ve Suriye'deki Kürtlere de verdiği zararı değerlendirdik. Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtleri değil, sadece terör örgütü YPG/PKK'yı hedef aldığını ifade ettik. Bugün ülkemizde 350 bin Suriyeli Kürt var. Bölgesel yönetim içinde 250 bin Kürt var. Bu Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz.

 

AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU