26 yılın ÇED bilançosu: 5 bin 655 olumlu, 54 olumsuz rapor

CHP Milletvekili Şahin, ÇED raporları göstermelik yapıldığını iddia etti. Şahin, ‘26 yıllık sürede olumlu ÇED raporu sayısı 5 bin 655, olumsuz ÇED raporu sayısı ise sadece 54 adet’ dedi

Olumlu ÇED raporu alan birçok proje çevrecilerin tepkisi ile karşılaştı / Fotoğraf: İHA

Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’ün define kazısı sonrası boşalmasının ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Değişiklikle define aramaları için de ÇED raporu zorunlu hale getirildi.

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, tartışılan ÇED raporları hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Meclis’te gazetecilere açıklama yapan Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, ÇED raporlarıyla ilgili soru önergesi verdiklerini belirterek şunları söyledi:

1993 yılından 2019 yılına kadar, yani 26 yıllık sürede olumlu ÇED raporu sayısı 5 bin 655, olumsuz ÇED raporu sayısı ise sadece 54 adet. Olumlu ve olumsuz oranına baktığımız zaman yüzde 1 dahi değildir. Demek ki her ÇED başvurusu büyük olasılıkla olumlu şekilde neticeleniyor

“Bakanlığa benim tavsiyem, hiç bu ÇED ile kimseyi uğraştırmasınlar, bu raporu kaldırsınlar. Çünkü görünen o ki ÇED raporları göstermelik yapılıyor” diyen Şahin, "Cumhuriyet tarihinin son 10 yılına kadar bin 500 tane maden ruhsatı verilmişken son 10 yılda 40 bin maden arama ve işletme ruhsatı verilmiştir. İktidarın gözünde çevre ve tabiat güzelliğinin hiçbir önemi yok. Tamamen ranta dayalı bir yönetim tarzı sergileniyor" diye konuştu.   

ÇED raporu almanın pratikte bir anlamı olmadığını savunan Şahin, "Bakanlığa benim tavsiyem, hiç bu ÇED ile kimseyi uğraştırmasınlar, bu raporu kaldırsınlar. Çünkü görünen o ki ÇED raporları göstermelik yapılıyor" ifadesini kullandı. 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU