Sultan Reşat’ın torunu İş Bankası’na hisse tespit davası açtı

Osmanlı Padişahı 5. Mehmet Reşat’ın torunu Rukiye Bala Hodo, dedesinin aldığını iddia ettiği, Türkiye İş Bankası ve Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın hisse senetleri için tespit davası açtı

Fotoğraf: AA

Osmanlı İmparatorluğu’nun 35. padişahı 5. Mehmet Reşat’ın torunu Rukiye Bala Hodo, dedesinin Türkiye İş Bankası ve Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hissesi satın alıp almadığının tespit edilmesine yönelik dava açtı

Yeniçağ gazetesinin haberine göre, dilekçede Sultan Mehmet Reşat’ın, 1917 yılında Milli İktisat Politikası çerçevesinde kurulan ve 1927 yılında İş Bankası’na devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisse senetleri satın aldığı ve ortak olduğu iddia edildi.

Osmanlı-Padişahı-Sultan-5.-Mehmed-Reşad-Kimdir-Ottoman-Empire-Ottomano-Sultano-Padishah-İmperial-Of-Ottomane-sultan-mehmet-v-reshad-of-turkey..-Kopya-2.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Bardakçı’nın kitabı delil oldu

Davacı Hodo’nun avukatı Mahmut Doğan’ın İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde, Rukiye Bala Hodo’nun 1918 yılında vefat eden Sultan Mehmet Reşat’ın mirasçısı olduğunun, tarihçi yazar Murat Bardakçı’nın “Son Osmanlılar, Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü” adlı kitabının 200’üncü sayfasında belirtildiği ifade edildi.

12 milyon lira ediyor

Dilekçede, Sultan Mehmet Reşat’ın, 1917 yılında Milli İktisat Politikası çerçevesinde kurulan ve 1927 yılında Türkiye İş Bankası AŞ’ye devredilen Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisse senetleri satın aldığı ve bankaya ortak olduğu aktarıldı. Dilekçede, Türkiye İş Bankası AŞ Genel Müdürlüğü’nün finanse etmesiyle, Prof. Dr. Uygur Kocabaşoğlu ve ekibinin, arşivlerde yaptığı çalışmalarla hazırlanan “Türkiye İş Bankası Tarihi” adlı kitabın 112. sayfasında bu bilginin şöyle paylaşıldığı da aktarıldı:

Cansuyu: İtibar-ı Milli ile Birleşme başlıklı bölümün 3. paragrafında, ‘İtibar-ı Milli Bankası, Birinci Dünya Savaşı sırasında, daha sonra İş Bankasında da görüleceği gibi, siyasi iktidarın ve devletin öngörüsü ve desteği ile 4 milyon lira sermaye (her biri 10 liralık 400 bin hisse) ile kurulmuştu. Bütün hisseleri Osmanlı tebaasına ait olacaktı. Hissedarlar pay defterinin birinci sırasında 200 hisse ile dönemin padişahı Sultan Mehmet Reşat’ın adı yer alıyordu’ demek suretiyle padişah Sultan Mehmet Reşat’ın iki yüz adet hisse satın aldığı belirtilmiştir.

Avukat Mahmut Doğan “Sultan Reşat,  2 bin reşat altın ödeyerek 200 adet hisse satın almıştı. Bugün bir reşat altının 6 bin lira olduğunu varsayarsak bu rakamın bugün en az 12 milyon lira yapacağı açıktır” diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Yeniçağ

DAHA FAZLA HABER OKU