Bahçeli: Yapay zeka üretiliyor, hoşgörü ve hürmet üretilemiyor

MHP lideri: İnsanlık ya kafa kafaya verip ortak akıl ve küresel vicdan etrafında buluşacak, ya da yeni bir dünya savaşı kaçınılmaz hale gelecek

Fotoğraf: AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dünyada pek çok ülkede kaosun hakim olduğu görüşünü dile getirirken teknoloji konusunda eleştiriler dile getirdi.

MHP liderinin partisine yakınlığıyla bilinen Türkgün gazetesine verdiği söyleşinin üçüncü bölümü yayınlandı.

Orhan Karataş’ın “Dünya nereye gidiyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:

21.Yüzyılın en önemli kavramı bana göre güvenliktir, bekadır. Küresel istikrarsızlık günden güne derinleşmektedir. Sosyal ve ekonomik memnuniyetsizlikler siyasal tepkilere, toplumsal infiallere dönüş yapmaktadır. Üstelik dış tazyik ve yönlendirmeler alenileşmiştir. Silahlanma yarışı hız kazanmıştır. Terör ve asayişsizlik vakaları patlamıştır. Dünya dönüyor dönmesine de, felakete doğru dönüşü yoğunlaşıyor. Dünya genelinde zorla yerinden yurdundan edilmiş insan sayısı 70 milyonu aşmış durumda. Çok yiyenle az yiyen birbirine cephe almış vaziyette.

"Milyonlarca çocuk gece yatağa aç giriyor. Yoksulluk ve sefalet diz boyu. Neoliberalizm, post-modernizm iflas sınırına dayanmıştır" diye Bahçeli, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

Post-truth dönem olarak kavramsallaştırılan ve doğruların, hakikatlerin önemini yitirdiği bir ara döneme insanlık sürüklenmiştir. Bir yanda dördüncü sanayi devrimi, yani Endüstri 4.0 konuşuluyor, diğer yanda açlık. Bir yanda dijitalleşme konuşuluyor, diğer yanda çaresizlik. Siber fiziksel sistemler, yani gerçek dünyadaki nesnelerin ve davranışların bilgisayar ortamındaki simülasyonu yapılırken, vicdan köprüleri yapılamıyor. Yatay ve dikey entegrasyonlarla teknolojik alt yapıda kesintisiz bir iletişim ve akış sağlanıyor, ne var ki aynı akış ve iletişim küresel ahlak ve adalette sağlanamıyor. Nesnelerin internetiyle, cihazların başka cihazlarla iletişimi kurulup hayat kolaylaşıyor, ama insanca yaşam günden güne zorlaşıyor. Öğrenen robotlar, yapay zekalar üretiliyor, hoşgörü ve hürmet üretilemiyor. Günümüzde internete bağlı cihazlardan toplanan veri boyutunun zetabaytlara (1 zetabayt= 1 milyar terabayt) ulaştığı söyleniyor, fakat vicdani ve insani sorumluluklar geriledikçe geriliyor. Bilgi teknolojilerinde bulut bilişim sistemi geliştiriliyor, ancak empati geliştirilemiyor. Artırılmış gerçeklik, katmanlı üretim yükseliyor, ama manevi değerler, sorumluluk ve duyarlılık azalıyor.

Bir şeylerin ters gittiğini, herhangi bir düzelme işareti de olmadığını ifade eden Bahçeli, "Karamsar değilim" dedi ve şunları söyeldi:

 Çünkü Müslüman karamsar olmaz. Olamaz. Ancak Madden sağlanan gelişmelere manevi gelişmeler eşlik edemiyor. Bu nedenle buhran ve belalar eksik olmuyor. Anlam ve aidiyet krizleri baş gösteriyor. İnsani değerler tükeniyor. Türkiye’de bundan ister istemez etkileniyor. Ülkelerin karıştığını söylediniz. Evet pek çok ülke derin bir çatışma ve cepheleşme tünelinde. Şili ve Ekvator’da halk sokaklara indi. Bolivya’da darbe oldu, Kolombiya karıştı, Venezüella darboğazda. Haiti’de şu ana kadar 50’ye yakın kişi öldü. Irak yine kan revan içinde. Suriye’yi anlatmaya gerek bile yok. Bağdat’taki protestolarda en az 319 kişi hayatını kaybetti. Lübnan, İran, Hong Kong bunalım kapanında. Sudan, Yemen, Cezayir, Libya istikrarsız ve güvensiz. Avrupa ülkeleri açmazda, Fransa sarı yeleklilerin tehdidi altında. Gürcistan, Hindistan, Pakistan, Afganistan tedirgin ve diken üstünde. Kaşgar, Karabağ, Keşmir, Kerkük, Kıbrıs, Kırım kanayan yara. Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gereken bir zamandayız. İnsanlık ya kafa kafaya verip ortak akıl ve küresel vicdan etrafında buluşacak, ya da yeni bir dünya savaşı kaçınılmaz hale gelecek.,

Türkgün

DAHA FAZLA HABER OKU