Tunuslu kadınlar, şiddete karşı ayakta

Kadına karşı şiddete karşı, mağdurlarla dayanışma içerisinde olmak ve tüm makamların kadınların korunmasından sorumlu olmasını sağlamak amacıyla Tunus'ta yürüyüş yapıldı

Kadın yürüyüşü, Tunus'un Sfaks kentinde başladı / Fotoğraf: AFP

Kadına karşı şiddete karşı, mağdurlarla dayanışma içerisinde olmak ve tüm makamların kadınların korunmasından sorumlu olmasını sağlamak amacıyla, Tunus’taki sivil, toplumsal, siyasi ve kültürel güçler, birçok vilayette şiddete karşı ulusal bir yürüyüş çağrısında bulundu.

Sessiz yürüyüş, 26 Kasım akşamı ülkenin orta kesimindeki sahil kenti Sfaks'ta yapıldı. Çok sayıda insan hakları örgütü ve kadın dernekleri, 25 Kasım ve 10 Aralık arasında yürütülecek uluslararası kampanyanın bir parçası olarak kadına yönelik şiddeti kınama çağrısı yaptı.

Sfaks'ta düzenlenen feminist yürüyüş kapsamında kadınların seslerini iktidara ulaştırmak amacıyla tencerelere vurulacağı ve süpürgeler taşınacağı belirtildi.

Yürüyüş sırasında, “Kadınlara ve kurumlara eşitlik”, “Gericiliğe ve bastırılmışlığa karşı bizim sesimiz” ve “Gericiliğe karşı sivil devlet” sloganları atıldı.

Tunus’taki insan hakları örgütleri, yaptıkları açıklamada Tunuslu kadınlara yönelik şiddetin artması ve tekrarlı cinayetlerin acı verici boyutlara ulaşması karşısında ataerkil şiddetin “yok edilmesi” gerektiğini vurguladı. Cinsel saldırıların arttığına, kadınlara karşı nefret söylemlerinin çoğaldığına, bu söylemlerin yetkililer ve medya organları arasında normalleştiğine dikkat çekilen bildiride, kadınların bedenlerine ve onurlarına saygısızlık yapıldığı ifade edildi. 

Acının sesi

Tunus Demokratik Kadınlar Birliği Başkanı Yusra Fraous, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, “53 sivil ve insan hakları örgütü, birçok vilayette bir araya gelecek” ifadelerini kullandı. Fraous, ‘Halk Temsilcileri Meclisi’nde tam eşitliğe ve kadın milletvekillerine’ inanan siyasi güçler ve partilere de, kadına yönelik şiddete karşı Ağustos 2017’de onaylanan 58 sayılı yasayı aktif şekilde uygulama çağrısı yaptı.

Yusra Fraous, bu protestolara katılımın siyah elbiselerle olacağını ve katılımcıların ellerinde mutfak gereçleri ve süpürgeler taşıyacağını ifade etti. Fraous, “Ataerkil şiddeti yok edelim. Tencerelere vuralım. Yetkililerin duyması için seslerimizi yükseltelim” dedi.

Birlik Başkanı, Tunus’taki hükümetlerin kadınların acılarına yönelik ilgisizliğinden acı duyduğunu da gizlemedi.

İstatistikler

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun yürürlüğe girdiği Şubat 2018’den Aralık 2018’e kadar geçen sürede kadınlara ve çocuklara yönelik 40 binden fazla şiddet vakası kaydedildi.

Ağustos 2017’de Tunus Parlamentosu, kadına yönelik şiddet suçları işleyenlere karşı hapis ve para cezaları verilmesini kapsayan bir yasa yürürlüğe koymuştu.

Kanun, ilk bölümünde “eşitliğin sağlanması ve insanlık onuruna saygı duyulması amacıyla kadına yönelik toplumsal cinsiyet ayrımına dayalı her türlü şiddeti ortadan kaldırmak için çeşitli önlemler, faillerin takibine, cezalandırılmasına ve mağdurların korunmasına dayalı kapsamlı bir yaklaşım” ortaya koyuluyor.

Vakit geldi

Uluslararası Ağlar Federasyonu’nda sosyal medya uzmanı Leyla Şadli Hazm, sendikalara ve hükümete “dünyadaki milyonlarca ve Tunus’taki binlerce kadının, çalışma koşullarını iyileştirmeyi hedefleyen 190 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesini” onaylamak için hızlı şekilde harekete geçme çağrısı yaptı.

Öte yandan Sfaks kentinde başlayan yürüyüş, cumartesi günü halkın katıldığı özgürlük mücadelesine tanık olan Habib Burgiba caddesinde sona erecek.

Örgüt ve dernekler, Tunus’taki şiddet ve korkutma kültürüne karşı toplumun tüm kesimleriyle tek bir ses olmayı amaçlarken, tüm herkese de “kadınlara karşı şiddeti yok etmenin bir sembolü olarak siyah kıyafetlerini giyip, ellerine de süpürgeler alıp yürüyüşe katılma” çağrısı yaptı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

https://www.independentarabia.com/node/74446

DAHA FAZLA HABER OKU